Polícia a prokuratúra odmietli stíhanie Kočnera pre možné vyhrážky Kuciakovi

Polícia a prokuratúra odmietli stíhanie Kočnera pre možné vyhrážky Kuciakovi Reprofoto TA3

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka nepochodili so sťažnosťou proti rozhodnutiu polície, ktorým odmietla vyšetrovať vyhrážky Kočnera.

 

Polícia a prokuratúra v obnovenom vyšetrovaní odmietli trestné oznámenie na kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera pre podozrenie, že sa minulý rok vyhrážal Jánovi Kuciakovi, ktorého spolu s priateľkou Martinou Kušnírovou niekto vo februári zavraždil. Napísal portál Aktuality.sk, pre ktorý Kuciak pracoval.

Kuciak vo svojich článkoch písal aj o Kočnerovi, ktorý mu v telefonickom rozhovore okrem iného povedal, že sa o Kuciaka a jeho rodinu bude zaujímať a že zverejní ich prípadné prešľapy.

„Začnem sa zaujímať pán Kuciak teraz ja o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem, pán Kuciak... Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny, ešte raz, nejakú špinu, prešľapy, trestné činy u vás a vašej rodiny, každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to takisto zverejním ako vy.“

Kuciak minulý rok na facebooku napísal, že na Kočnera za to podal trestné oznámenie a že ani po 44 dňoch nebol prípad pridelený konkrétnemu policajtovi. Polícia potom trestné oznámenie odmietla bez toho, aby na výsluch predvolala Kočnera.

Po vražde generálna prokuratúra nariadila opätovné preskúmanie prípadu. Polícia a následne prokuratúra nenašli dôvod na začatie trestného stíhania. „Verbálny prejav podozrivého Mariána Kočnera voči Jánovi Kuciakovi možno hodnotiť ako spoločensky nevhodný, avšak nenaplnil znaky skutkovej podstaty prečinu nebezpečného vyhrážania,“ konštatoval podľa Aktuality.sk 24. apríla prokurátor Boris Brenčič.

Polícia na začiatku vyšetrovania vyslovila presvedčenie, že vražda súvisela s Kuciakovu prácou novinára. Podľa prokuratúry okolnosti prípadu naznačujú, že išlo o vraždu na objednávku.