SaS: Ľuboš Machaj aj všetci zamestnanci RTVS majú našu plnú podporu

SaS: Ľuboš Machaj aj všetci zamestnanci RTVS majú našu plnú podporu Reprofoto SAS

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling a tímlíder pre kultúru v SaS René Parák sa dnes stretli s generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom. Vyjadrili jemu aj všetkým zamestnancom verejnoprávneho média plnú podporu.

 „Je úplne jasné, že návrh zákona, ktorý príde do národnej rady, je účelovým krokom na to, aby bol vymenený riaditeľ RTVS. Zároveň sa obávam o jej budúcnosť po tom, čo sa vysoko postavený úradník na ministerstve kultúry Lukáš Machala vyjadril, že zem je plochá. Nie som si viac istý bojom proti konšpiráciám,“ povedal po stretnutí Grögling. Poznamenal, že v časoch, keď bol ministrom školstva, presne proti takýmto rečiam výrazne bojovali. „Teraz by mohla niečo takéto šíriť samotná RTVS. Je preto pre mňa úplne neuveriteľné, že by mohol byť jej šéfom práve takýto človek,“ dodal s tým, že SaS urobí všetko pre to, aby tomu zabránila.

Podľa Reného Paráka je úplne zásadné, aby RTVS spĺňala základné úlohy, ktoré má. Okrem iného je to aj vzdelávanie. „Je nemysliteľné, aby do televízie vstúpili zdroje konšpiračných teórií. Už sme podobnú skúsenosť s pánom Rezníkom mali a nechceme, aby sa to zopakovalo, ba dokonca zhoršilo,“ povedal.

SaS v prípade RTVS postupuje v troch krokoch. "Najskôr sme spustili hromadnú pripomienku, ktorej výsledkom je, že bola zrušená navrhovaná Programová rada," povedal Parák, podľa ktorého je rada jednoznačne toxickým cenzorským orgánom, ktorý žiadna iná televízia v Európe nemá. „Vzniknúť má však akási Etická rada, čo je jeden veľký výmysel, keďže RTVS už jednu takúto radu má. Uvidíme, či sa aktuálny návrh poslaneckými nápadmi nejako výrazne zhorší,“ povedal. Druhým krokom je naplánované stretnutie s eurokomisárkou Věrou Jourovou, ktoré by malo byť 8. mája. „Sme totiž presvedčení o tom, že spôsob, akým sa v zákone navrhuje odvolanie vedenia, je jednoznačne proti európskemu Paktu o slobode médií. V ňom sa jasne hovorí, že akýkoľvek riaditeľ a vedenie musia dovládnuť v období, na ktoré boli relevantným legislatívnym spôsobom zvolení,“ vysvetlil Parák a dodal, že nie je dôvod spochybňovať to.

SaS zároveň urobí všetko pre to, aby ochránila zamestnancov RTVS, ktorí chcú za ich televíziu bojovať. „V prípade, že nájdeme čokoľvek, čo bude protiústavné, obrátime sa na Ústavný súd a pokúsime sa zabrániť únosu RTVS,“ dodal na záver predseda SaS Branislav Gröhling.