Kaliňák pravdepodobne uprednostňuje zahraničnú zbrojársku spoločnosť pred slovenskou

Kaliňák pravdepodobne uprednostňuje zahraničnú zbrojársku spoločnosť pred slovenskou Ilustr. foto: Facebook Smer-SD

Keď nastúpila vláda Roberta Fica, zastavila všetok vývoz vojenskej techniky a materiálu zo skladov Ozbrojených síl SR. Zároveň ale tvrdila, že nebude klásť žiadne prekážky pre súkromné spoločnosti, ktoré tak budú chcieť robiť aj naďalej. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) však upozorňuje na to, že existuje podozrenie, že minister obrany Robert Kaliňák koná v záujme cudzích zahraničných zbrojárskych spoločností na úkor slovenských a správa sa neštandardne v kontexte vývozu vojenskej techniky na Ukrajinu zo súkromných spoločností. Pýtať sa ho preto budeme na tri veľmi konkrétne otázky.

Poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa upozorňuje na to, že minister Kaliňák slovenské firmy zatláča do úzadia. „Ide o firmu Konštrukta Defence, ktorá vyrába húfnice Zuzana. Pred rokom a pol bola podpísaná zmluva, podľa ktorej Slovensko vyrobí a vyvezie na Ukrajinu 16 kusov húfnic Zuzana. Sponzorované sú Nórskom, Dánskom a Nemeckom,“ vysvetlil. Pre slovenskú spoločnosť je to pritom podľa jeho slov veľká príležitosť presadiť sa na trhu a ukázať kvality aj na bojovom poli. Doteraz boli vyvezené len dva kusy húfnic Zuzana, pričom podľa zmluvy ich máme do konca roka vyviezť 16. „Zrejme sa tak nestane ani zďaleka,“ poznamenal J. Krúpa.

Minister obrany totiž podľa neho uprednostňuje firmu českého zbrojára Strnada, ktorá vyrába húfnice Dita. Tie sú technicky veľmi podobné tým našim. „Húfnice Zuzana aj Dita majú rovnakú hlaveň. Firma ZTS Špeciál, ktorá hlavne vyrába, uprednostňuje výrobu a vývoz hlavne pre húfnice Dita na úkor Zuzany. Pritom vo firme Konštrukta je vyrobených sedem húfnic, ktoré dlhšie čakajú už len na hlavne, pričom nevedia, kedy ich dostanú,“ vysvetlil Juraj Krúpa. Okrem toho upozornil aj na to, že spoločnosť, ktorá vyrába húfnice Dita, podpísala zmluvu na dodávku 70 kusov pre Azerbajdžan, pričom nie je náhoda, že minister Kaliňák tam pred niekoľkými týždňami bol. „Kaliňák tam bol zrejme rokovať aj o tom, že sa Slovensko bude podieľať na výrobe húfnice Dita, že ich dodáme a znova na úkor Zuzany,“ poznamenal s tým, že mu je ľúto, že takáto situácia vôbec vznikla. Húfnica Zuzana mala podľa neho šancu presadiť sa na trhu vyvezením na Ukrajinu a následne aj ďalej do sveta.

Podľa generála Pavla Macka potrebuje Ukrajina nielen muníciu, ale aj veľké množstvo zbraní. Húfnice Zuzana sú pritom produktom, ktorý je originál slovenský, u nás vymyslený, u nás skonštruovaný. „Mohol by sa vyvážať aj inde do sveta, čo by prinieslo aj dobre platené miesta pre našich občanov a zároveň by sme vedeli zabezpečiť obranyschopnosť Slovenska a našich ozbrojených síl,“ povedal s tým, že za peniaze z vývozu vieme kúpiť všetko ostatné, čo vyrobiť nevieme.

Česká húfnica Dita je podľa jeho slov nápadne podobná húfnici Zuzana, pričom existujú podozrenia, že došlo k úniku priemyselnej dokumentácie a k porušeniu práv duševného vlastníctva. „Otázka znie, či vieme vyrobiť dostatok hlavní pre tie Zuzany, ktoré máme zazmluvnené za peniaze našich partnerov a spojencov,“ pýta sa P. Macko a dodal, že strategických partnerov potrebujeme, rovnako musíme dozbrojiť naše ozbrojené sily a posilniť náš obranný priemysel.

Ministrovi obrany Robertovi Kaliňákovi preto položíme tri otázky – chceme jasnú odpoveď na to, či Slovensko dodá v termíne všetkých 16 kusov húfnice Zuzana, či vláda prijala alebo prijme opatrenia, aby nedochádzalo k skrytej privatizácii nášho obranného priemyslu a aké opatrenia chce vláda prijať, aby dlhodobo podporila náš obranný priemysel.