Vyhlásenie šéfredaktorov: Nikdy nebudeme ticho. Máme záväzok voči Jánovi Kuciakovi

Vyhlásenie šéfredaktorov: Nikdy nebudeme ticho. Máme záväzok voči Jánovi Kuciakovi

V súvislosti s dnešným šiestym výročím vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej zverejnili šéfredaktori a šéfredaktorky nasledujúce vyhlásenie:

Nikdy nebudeme ticho. Máme záväzok voči Jánovi Kuciakovi

Pred šiestimi rokmi zavraždili nášho kolegu Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Zavraždili ho, lebo písal o korupcii a podvodoch ľudí, ktorí mali ochranu od štátu vedeného Robertom Ficom.

Vražda novinára otriasla celou spoločnosťou. Ľudia pochopili, že útok na novinára je útokom na všetkých. Robert Fico musel odísť a zdalo sa, že jeho éra sa skončila. Dnes je späť a znovu útočí na novinárov.

Za šesť rokov od vraždy sa nepoučil. Naopak. Ešte pritvrdzuje. Nepohodlných novinárov označuje za nepriateľov štátu. Odmieta odpovedať na ich otázky a uprednostňuje dezinformátorov. Chce si vybudovať propagandistické impérium, podobné tomu aké si vybudoval Viktor Orbán.

Znovu robí z novinárov terče a obracia na nich hnev svojich voličov. Fico si neobjednal vraždu Jána Kuciaka, ale je politicky zodpovedný za prostredie, v ktorom si niekto myslel, že vražda novinára mu prejde. Že ľudia ako Marian Kočner mali imunitu a mohli kradnúť, vydierať, uplácať, vyhrážať sa a nakoniec pravdepodobne aj objednať vraždu. Bez Ficovho systému mafiánskeho vládnutia by to nebolo možné.

Dnes Fico ochranu pre svojich ľudí posilňuje, chce ovládnuť políciu, ovplyvňovať prokuratúru a súdy. Jeho nový trestný zákon bagatelizuje korupciu, ubližuje obetiam a amnestuje Ficových ľudí.

Sme novinári a našou úlohou nie je bojovať proti politikom. Musíme však písať o ich zlyhaniach, klamstvách a zločinoch. To nie je prejav nepriateľstva. To je naša služba verejnosti, snaha hľadať pravdu a záväzok, ktorý máme aj voči Jánovi Kuciakovi, Martine Kušnírovej a ich rodinám.

Prešlo šesť rokov od vraždy, ale ako by to bolo včera. Nikdy neuhneme. Nikdy nebudeme ticho.

Beata Balogová, SME
Peter Bardy, Aktuality.sk
Matúš Kostolný, Denník N
Lukáš Diko, ICJK
Štefan Hríb, týždeň
Filip Minich, Refresher
Marcela Šimková, Hospodárske noviny
Martin Dargaj, SITA
Miroslava Kernová, O médiách
Jaroslav Vrábeľ, Korzár
Lucia Okšová, Forbes
Peter Dlhopolec, The Slovak Spectator
Lucia Yar, Euractiv
Radoslav Blažek, MY
Zoltán Szalay, Napunk
Igor Gressner, Šport
Csaba Nyerges, Új Szó