Prieskum: Dezinformáciu o Korčokovi a ŠtB zaznamenalo 45 percent voličov, až 36 percent by jej uverilo

Prieskum: Dezinformáciu o Korčokovi a ŠtB zaznamenalo 45 percent voličov, až 36 percent by jej uverilo Foto: Facebook Ivan Korčok

S nepravdivými informáciami na internete sa v tomto prvom štvrťroku stretlo 58 percent Slovákov a pre porovnanie 45 percent Čechov. Najčastejšie išlo o témy spojené s vojnou na Ukrajine as domácou i svetovou politikou, na Slovensku hlavne s nedávnou voľbou prezidenta. V súvislosti s prezidentskými voľbami sa Slováci stretli skôr s nepravdivými správami než s tými pravdivými. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnilo Stredoeurópske observatórium digitálnych médií (CEDMO).

Dôvera v dezinformácie sa podľa prieskumu pohybuje medzi 11 a 58 percentami u Čechov, u Slovákov je tomu podobne medzi 10 a 55 percentami.

V súvislosti s predvolebnou kampaňou na Slovensku sa v januári viac ako štvrtina Slovákov stretla s nepravdivou správou, podľa ktorej bol prezidentský kandidát Ivan Korčok držiteľom amerického pasu, čo z neho malo robiť občana USA a amerického agenta. Túto správu označila za vierohodnú štvrtina opýtaných Slovákov. Nepravdivé obvinenie Korčoka zo spolupráce s ŠtB zaznamenalo 45 percent slovenských voličov, 36 percent by bolo ochotných dezinformácii veriť.

Podrobnosti: ÚPN: Údajné dokumenty ŠtB o Ivanovi Korčokovi sú podvrh (FOTO)

Vôbec najväčší dosah mala v prvom štvrťroku dezinformácia vzťahujúca sa k Zelenej dohode, takzvanému Green Dealu, konkrétne časti týkajúcej sa elektromobility. "Správe, podľa ktorej elektromobily zaťažujú životné prostredie viac ako automobily so spaľovacím motorom a navyše sú nespoľahlivé kvôli častým požiarom batérií, verilo 58 percent respondentov v Česku a 55 percent na Slovensku," uvádza prieskum.

 V českom prostredí mala výrazný dosah dezinformácie, ktorá tvrdila, že strany vládnej koalície presadzujú v Parlamente korešpondenčnú voľbu, aby mohli v roku 2025 zmanipulovať snemovné voľby a vyhlásiť sa za ich víťazov. Takúto správu zaznamenalo 38 percent ľudí, za vierohodnú ju považovalo 39 percent respondentov. Tretina Čechov zaznamenala nepravdivú informáciu o tom, že by na základe reformy sociálnych dávok mohli úrady kontrolovať bankové účty ľudí žiadajúcich o sociálnu podporu. Polovica z nich bola ochotná takejto správe veriť.