Francúzska televízia odvysiela doteraz najdrahší seriál, Versailles

Francúzska televízia odvysiela doteraz najdrahší seriál, Versailles

Vo francúzskej televízii sa v polovici tohto mesiaca objaví výpravný historický seriál Versailles.

 

 

Seriál s priamo kráľovským rozpočtom bol inšpirovaný turbulentným vzťahom Ľudovíta XIV., nazývaného aj Kráľ Slnko, a jeho mladšieho brata Filipa Orleánského.

Najdrahší seriál v histórii francúzskej televízie, ktorý je natočený v angličtine v kanadsko-francúzskej koprodukcii, už jeho tvorcovia predali do 15 európskych krajín a plánujú s ním dobyť tiež Ameriku a Áziu, napísala agentúra AFP.

Seriál s rozpočtom 30 miliónov eur režíroval herec Jalil Lespert. "Dúfam, že ľuďom sa bude páčiť vzťah kráľa a Filipa, ktorý je miestami lojálni a miestami rebel," povedal AFP spoluautor scenára Simon Mirren.

Tvorcovia sa pri scenári neriadili len oficiálnou históriou. Do seriálu zasadili aj vymyslené postavy a zakomponovali fámy a legendy. Podľa Mirrena by sa dal Ľudovít XIV., ktorý vládol v rokoch 1643-1715, dokonca prirovnať vďaka svojim mimoriadnym komunikačným schopnostiam k už zosnulému šéfovi Applu Steveovi Jobsovi.

Seriál Versailles, ktorý sa natáčal na rovnomennom zámku. mal premiéru na konci októbra pred odborným publikom v Los Angeles. "Keď sa povedalo francúzsky seriál, ešte pred nedávnom si ľudia vybavili akurát Juliu Lescaut alebo Navarra, zatiaľ čo USA zaplavili svet hitmi ako Hra o tróny, Temný prípad alebo Hause of cards," povedal Olivier-René Veillon, spoluorganizátor losangeleského fóra, na ktorom Francúzi predstavili potenciálnym americkým kupcom aj svoje ďalšie novinky. Okrem Versailles to bola miniséria z blízkej budúcnosti Trepalium a snímka Le Bureau des légendes o fiktívnych identitách francúzskych tajných agentov.