Majiteľ TikToku žaluje vládu USA kvôli zákonu, ktorý ju núti predať TikTok

Majiteľ TikToku žaluje vládu USA kvôli zákonu, ktorý ju núti predať TikTok Ilustr. reprofoto TikTok

Sociálna sieť na zdieľanie krátkych videí TikTok a jej čínska materská spoločnosť ByteDance zažalovali americkú vládu. Cieľom je zablokovať zákon, ktorý má firmu ByteDance prinútiť na predaj siete TikTok. Informovali o tom agentúry AP a Reuters. Žaloba by podľa AP mohla znamenať začiatok dlhotrvajúceho právneho sporu ohľadom budúcnosti siete TikTok v Spojených štátoch.

Zákon, ktorý už podpísal americký prezident Joe Biden, predpokladá, že pokiaľ sa predaj neuskutoční, bude sieť TikTok v USA zakázaná. ByteDance má na predaj siete deväť mesiacov. Ak počas tejto doby začne o predaji rokovať, získa ďalšie tri mesiace na dokončenie transakcie, napísala agentúra AP.

Žaloba tvrdí, že zákon porušuje americkú ústavu. Požadovaný predaj siete je podľa nej nemožný z obchodného, technologického i právneho hľadiska. Spoločnosť ByteDance už skôr uviedla, že predaj siete TikTok neplánuje. Transakcia by navyše musela získať súhlas Pekingu, ktorý sa stavia proti nútenému predaju siete TikTok, píše AP.

Žaloba podľa serveru BBC upozorňuje, že podobné pokusy o zákaz siete TikTok, vrátane snáh bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, v minulosti americké súdy zablokovali. Trump sa o zákaz pokúšal v roku 2020, odvtedy však svoj postoj zmenil. Teraz tvrdí, že zákaz nepodporuje, ale považuje za potrebné riešiť bezpečnostné obavy spojené s touto sieťou, napísala agentúra Reuters.

Aplikáciu TikTok v USA používa okolo 170 miliónov ľudí. Americkí zákonodarcovia sa obávajú, že Čína by sieť mohla používať na špehovanie a ovplyvňovanie Američanov. TikTok však popiera, že by čínskym úradom poskytoval údaje o amerických používateľoch.

Odporcovia zákona podľa agentúry AP upozorňujú, že americká vláda nezverejnila dôkazy o tom, že by sieť TikTok údaje o Američanoch s čínskymi úradmi zdieľala. Argumentujú tiež tým, že čínske úrady môžu informácie o Američanoch ľahko získať inými spôsobmi. Tvrdia tiež, že zákaz siete by mohol porušiť právo na slobodu prejavu v USA.

Zákon kritizuje napríklad Americká únia občianskych práv (ACLU). "Mnohé z výziev na úplný zákaz siete TikTok sú o získavaní politických bodov a pramenia z protičínskych nálad," uviedol Patrick Toomey z ACLU. "Kroky smerujúce k zákazu siete TikTok zatiaľ neboli podložené zverejnením konkrétnych dôkazov," dodal. Vyjadril tiež optimizmus ohľadom toho, že sa zákon podarí zablokovať súdnou cestou.