Pulitzerove ceny sú rozdané: Za odhalenie aféry aj za spravodajstvo z útoku hnutia Hamas (VIDEO)

Pulitzerove ceny sú rozdané: Za odhalenie aféry aj za spravodajstvo z útoku hnutia Hamas (VIDEO)

Hlavnú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu - zlatú medailu za verejnú službu - tento rok získal investigatívny web ProPublica za odhalenie, ktoré "prerazilo hrubú stenu tajomstva" okolo darov bohatých podnikateľov členom Najvyššieho súdu USA. Najviac cien bolo tento rok udelených za spravodajstvo z útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael z minuloročného 7. októbra a následnú operáciu Izraela v Pásme Gazy, uviedli tlačové agentúry.

Denníky The New York Times a The Washington Post boli ocenené po troch Pulitzerových cenách za prácu v roku 2023, ktorá siahala od vojny v Pásme Gazy po násilie so strelnými zbraňami, uviedla agentúra The Associated Press, ktorej fotoreportéri boli ocenení za pokrytie globálnej migrácie do USA.

Spravodajstvo z útoku Hamasu na Izrael a jeho následky vyústilo do dvoch Pulitzerov. Britské The Times vyhrali za textové spravodajstvo, ocenené ako "rozsiahle a objavné", zatiaľ čo agentúra Reuters vyhrala svojimi snímkami. Zvláštnou cenou boli ocenení novinári zaoberajúci sa vojnou v Gaze.

Pulitzerove ceny sa udeľovali v 15 novinárskych kategóriách a tiež v ôsmich umeleckých kategóriách zameraných na knihy, hudbu a divadlo. Víťaz kategórie verejnej služby získava zlatú medailu, všetci ostatní víťazi po 15.000 dolároch.

Pulitzerove ceny udeľuje Kolumbijská univerzita v New Yorku a sú považované za najprestížnejšie americké novinárske ocenenie. Sú pomenované po vydavateľovi novín Josephovi Pulitzerovi, ktorý zomrel v roku 1911. Ceny sa udeľujú od roku 1917. Porota vyhlasuje víťaza v 15 novinárskych kategóriách, zlatú medailu však udeľujú len v jedinej, a to za verejnú službu. Vlani hlavnú cenu získal tím agentúry AP za spravodajstvo z obliehaného ukrajinského Mariupolu.