SaS predstavila kandidátku do eurovolieb (FOTO, ZOZNAM)

SaS predstavila kandidátku do eurovolieb (FOTO, ZOZNAM)

Voľby do Európskeho parlamentu budú o sto dní, a tak dnes predstavila svoju kandidátku aj strana Sloboda a Solidarita (SaS). Povedie ju predseda Richard Sulík, jej súčasťou sú ženy a muži v takmer rovnakom počte.

„Postavili sme silnú, no najmä odbornú kandidátku. Nevyťahujeme mená z klobúka, je postavená na našich kádroch, pričom sme silný zohratý tím. Sú na nej aj štyria poslanci národnej rady, no na tzv. čakačke do parlamentu máme ďalšie silné mená, preto sme sa rozhodli posilniť ju aj aktuálnymi poslancami,“ povedal ku kandidátke predseda SaS a volebná jednotka Richard Sulík. Avizoval aj volebný program, ktorý bude predstavíme o dva týždne a urobíme opäť všetko pre to, aby bol najlepší spomedzi všetkých politických strán.

Dvojkou na kandidátke SaS je náš súčasný europoslanec Eugen Jurzyca. Tak, ako doteraz v europarlamente, bude aj naďalej presadzovať vyšší hospodársky rast, pretože ho považuje za to najlepšie nielen pre vyššie mzdy, ale znamená aj viac peňazí na mnohé iné oblasti. „Presadzovať bude aj nižšie verejné dlhy a rozhodovanie na základe dát a kvalitných a objektívnych analýz,“ povedal. Za ním nasleduje naša poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorej kandidatúra dáva ďalšiu nádej napĺňať sľuby, ktoré dala ľuďom. „Jedným z mojich cieľov je boj za práva detských pacientov, čo bolo v národnej rade stopnuté. Snažím sa prísť s novými nástrojmi, aby som dokázala naplniť to, čo som sľúbila. Je to boj, ktorý zvádzajú aj okolité krajiny, aj keď sú ďalej ako my, no potrebujeme v tomto smere spojiť sily,“ vysvetlila V. Marcinková.

Kandidátkou číslo štyri je Janka Bittó Cigániková, ktorá má ambíciu pomôcť v tom, aby Európska únia pomáhala vo vytváraní miest v škôlkach pre deti, aby ženy, matky mali šancu naplniť si svoje ciele. „Chcem obhajovať slovenské ženy. Byť ženou je totiž výsada, pričom chcem pre ne vytvoriť rovnaké podmienky, aké majú muži. Nebudem však opúšťať ani zdravotníctvo, v ktorom sa chcem postarať o to, aby nebol nedostatok liekov nielen u nás, ale v celej únii,“ uviedla. Ďalším v poradí je náš expert pre energetiku Karol Galek, ktorý sa tejto oblasti dlhodobo venuje. „Téma energetiky je silno prepojená so zelenými témami. Som preto rád, že aj na našej kandidátke sme kládli na to maximálny dôraz,“ povedal s tým, že sa týmto témam bude venovať a chce presadzovať, aby sa stala Európa energeticky sebestačnou, pretože má na to zdroje.

Kandidátom číslo šesť je Ján Oravec, ktorý je podľa jeho slov jediným kandidátom, ktorý má nepretržitých 25 rokov skúseností s Európskou úniou a jej inštitúciami. „Zastupoval som dlhé roky záujmy slovenských podnikateľov a zamestnávateľov, v exekutíve na ministerstve hospodárstva som mal na starosti štyri rady ministrov EÚ a pomáhal som aj so vstupom Slovenska do únie. Prinášam relevantnú skúsenosť pre vyjednávanie s európskymi inštitúciami, pričom niečo viem aj o ekonomike, takže prinášam odbornosť,“ uviedol J. Oravec.

Ďalšou v poradí je advokátka, ktorá sa angažuje aj v komunálnej politike Simona Čerevková, číslom osem je právnička Slavomíra Henčeková. Za ňou nasleduje náš tímlíder pre bezpečnosť a poslanec národnej rady Juraj Krúpa, číslom desať je dlhoročný Saskár a odborník na potravinárstvo Miroslav Žiak. Ďalšou na kandidátke je bývalá predsedníčka Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Katarína Surmiková Tatranská, ktorá má v tomto smere obrovské množstvo skúseností, číslom dvanásť je expertka na energetiku Jana Somorovská. Vedec s nabitým životopisom Ľudovít Paulis má číslo trinásť, za ním je bývalý predseda mladých Saskárov a súčasný generálny manažér strany Ladislav Kuna. Poslednou na kandidátke je členka našich mladých Radka Wagingerová, pretože v Európskom parlamente sú potrební aj mladí ľudia.