Fico narazil na spravodlivosť, ktorú chcel sám podkopať

Fico narazil na spravodlivosť, ktorú chcel sám podkopať Foto: ÚV SR

Ústavný súd svojím rozhodnutím pozastaviť účinnosť novely Trestného zákona zachránil spravodlivosť na Slovensku. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ide o výnimočný okamih, pretože Ústavný súd vyslal jasný signál, že víťaz nemôže všetko, a to ani v prípade, že ním je Robert Fico. Pozastavenie účinnosti sa nedeje bežne, súd býva pri tejto jeho právomoci veľmi zdržanlivý. Napriek tomu tak urobil, čo sa deje iba vtedy, keď má na to veľmi vážne dôvody.

 

„Ukazuje sa, že naša kritika bola opodstatnená a naše aktivity mali zmysel. Fico to schytáva z každej strany. Od opozície, občanov na námestiach, prezidentky a teraz už aj od Ústavného súdu. Netýka sa to však len domácej pôdy, Fico poštval proti sebe väčšinu europarlamentu, Európsku komisiu, našich najbližších zahraničných partnerov Česko a Poľsko, najnovšie rozhádal aj V4,“ povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Odpor musel čakať, no zjavne nečakal, že bude taký silný. „Je 29. február a my môžeme, napriek obštrukciám Pellegriniho a Suska, hovoriť o úspechu. Je dobrou správou, že na Slovensku máme stále nezávislé inštitúcie,“ uviedol s tým, že Fico už nemôže hovoriť, že sa proti nemu spykli opoziční liberáli a médiá, už je to aj Ústavný súd, v pléne ktorého sedí 11 z 12 sudcov zvolených za čias Smeru. „Fico, Pellegrini a Danko konečne narazili na spravodlivosť, ktorú chceli tak veľmi podkopať,“ dodal B. Gröhling.

 Podľa poslankyne NR SR za SaS Márie Kolíkovej, ktorá podanie na Ústavný súd spolu s jej kolegami pripravovala, vzbudzuje súd v kritických chvíľach nádej v spoločnosti. Ukázal sa ako silná inštitúcia, ktorá vie chrániť demokraciu a právny štát a zastať sa ich. „Ukázal osobitné nasadenie, pričom jeho rýchlosť a včasnosť treba oceniť. Toto rozhodnutie v kľúčových veciach zastavilo hanebnú novelu,“ povedala. Rozhodnutie jednoznačne zamedzilo účinkom častí, ktoré sa týkali skracovania trestov, skrátenia premlčania či spätného otvárania dohôd o vine a treste.

 „Súd v závere vyslal jasný signál Pellegrinimu a Suskovi, že si nemôžu vykladať zákon podľa toho, ako im to vyhovuje. Keď je dôležité, aby bol zákon verejne známy 15 dní pred jeho účinnosťou, majú urobiť všetko pre to, aby bol publikovaný v Zbierke zákonov,“ poznamenala Mária Kolíková. Ústavný súd očakáva, že aj jeho rozhodnutie bude bezodkladne zverejnené v Zbierke zákonov, keďže už včera bolo doručené všetkým stranám. „Vládna koalícia sa rozhodla brániť sa inak ako čestne. Ale toto je politický odkaz pre Roberta Fica, aby využil svoje právne kapacity na obhajobu pred súdom, pretože takýto únik pred spravodlivosťou mu jednoznačne nevyšiel,“ povedala s tým, že toto bude pre nich mementom pre akékoľvek ďalšie pokusy.

Môžeme očakávať, že koalícia bude toto rozhodnutie spochybňovať. „Dokázal to už minister Taraba, ktorý šíri naratív, že to je úspech vlády, keďže Ústavný súd odobril zrušenie špeciálnej prokuratúry, pretože tá porušovala ľudské práva, preto bolo nutné skrátené legislatívne konanie. Je zjavné, že Taraba nečítal uznesenie, lebo tam nie je ani slovo o tom, či zrušenie ÚŠP je alebo nie je v súlade s Ústavou,“ povedal poslanec Ondrej Dostál. Vysvetlil, že súd prijal podania v plnom rozsahu, čo znamená, že im môže vyhovieť v plnom rozsahu tak, že celý zákon bude v odpore s Ústavou, ale aj tak, že to budú len niektoré jeho ustanovenia. „Rozhodoval o tom, pri ktorých ustanoveniach pozastaví účinnosť, pretože ak by ju nadobudli, boli by poškodené ľudské práva a slobody a hrozil by nenapraviteľný dôsledok,“ doplnil s tým, že ak by nadobudli účinnosť čo i len na jeden deň, už by to nebolo možné zvrátiť.

O. Dostál pripomenul, že boli pozastavené presne tie ustanovenia, ktoré boli počas celej diskusie namietané. Už ale samotné pozastavenie účinnosti nie je podľa neho bežné. „Ústavný súd pristupuje k tejto svojej právomoci veľmi zdržanlivo, lebo si uvedomuje, že je právom zákonodarcu určovať legislatívu a ak pozastaví účinnosť, vstupuje do tejto právomoci národnej rady. Napriek tomu to urobil, mal na to veľmi vážne dôvody. Je to o to výnimočnejšie aj vzhľadom na to, že novela, ktorej sa rozhodnutie týka, ešte nebola publikovaná v Zbierke zákonov,“ uviedol a dodal, že jej nezverejnenie je čistou obštrukciou, keďže v parlamente sa s ňou už nemá čo diať.

„Z odôvodnenia súdu vyplýva, že štátne orgány majú povinnosť spolupracovať a ak nebude ministerstvo spravodlivosti rešpektovať 15-dňovú lehotu na zverejnenie rozhodnutia Ústavného súdu v Zbierke zákonov, išlo by o marenie výkonu tohto rozhodnutia. Iná interpretácia je nepredstaviteľná,“ povedal na záver Ondrej Dostál s tým, že vládna koalícia čoraz viac pripomína najhoršie časy mečiarizmu.