Navrhujeme zrušiť premlčacie doby za vraždy a sexuálne zločiny

Hnutie SLOVENSKO citlivo vníma skracovanie premlčacích dôb za znásilnenie, ktoré sa dotklo obetí týchto trestných činov. Vyspelá Európa ide opačným smerom, ako sa vybrala koalícia pod vedením premiéra Roberta Fica.

Je zarážajúce, že za skracovanie premlčacích dôb v prípade znásilnení zahlasovali aj poslankyne – ženy, z koaličných strán. Kvôli tomu, že to v spoločnosti škodí Petrovi Pellegrinimu v prezidentskej kampani, to ide koalícia narýchlo zmeniť. Hnutie SLOVENSKO však prostredníctvom svojho lídra Igora Matoviča predložilo v pléne NR SR pozmeňujúci návrh, aby premlčacie doby v prípade znásilnení neexistovali.

„Trauma zo znásilnenia žiadnu premlčaciu dobu nepozná, preto predkladám pozmeňujúci návrh, aby sa premlčacie doby v prípade znásilnení zrušili úplne,“ povedala poslankyňa NR SR za hnutie SLOVENSKO Anežka Škopová.

Koalícia si cez Trestný zákon schvaľuje amnestie na zločiny svojich ľudí. Je však absurdné, akým spôsobom obhajovali v parlamente skrátenia premlčacích dôb v prípade znásilnení, čím pobúrili celú spoločnosť a ublížili obetiam znásilnení.

„Koalícia sa môže ospravedlniť obetiam trestných činov tak, že zahlasuje za naše pozmeňujúce návrhy, ktorými navrhujeme zrušiť premlčacie lehoty v prípade znásilnení, trestnom čine sexuálneho zneužívania detí a vraždy,“ povedal predseda hnutia SLOVENSKO Igor Matovič.

V pléne NR SR je aj návrh hnutia SLOVENSKO, aby sa zmiernili rozdiely v platoch mužov a žien – pracujúcich matiek tým, že žena za každé dieťa do 15 rokov bude mať daňový bonus 100 EUR.

„Pri hlasovaní o zákone na pomoc pracujúcim matkám daňovým bonusom 100 EUR, ale aj pri návrhu zrušenia premlčacích dôb v prípade znásilnení sa ukáže, ako si poslanci vážia ženy. Nie karafiáty na MDŽ, ale takéto hlasovania v parlamente ukazujú pravú tvár poslancov,“ dodal Igor Matovič.