Historici zverejnili záznam z rozviedky z tajnej služby o Coco Chanel

Francúzski historici zverejnili doteraz neznáme dokumenty z archívu francúzskej tajnej služby z druhej svetovej vojny. Je medzi nimi aj záznam rozviedky, podľa ktorého nemecká tajná služba viedla ako svoju agentku francúzsku módnu návrhárku Coco Chanel. Informoval o tom francúzsky televízny kanál France 3.

"Zdroj v Madride nás informoval, že madam Chanel bola v rokoch 1942-1943 milenkou a špiónkou baróna Günthera von Dincklage," píše sa v jednom z dokumentov predstavených tlače na zámku Vincennes pri Paríži, kde sa archív už roky nachádza. Záznam ďalej uvádza, že Dincklage bol v roku 1935 atašé nemeckej ambasády vo Francúzsku a že údajne pracoval ako nemecký agent.

Podľa historika Frederika Queguineura, ktorý má príslušný archív na starosti, záznam len dokladá, že Chanel viedla nacistická rozviedka ako agentku. "Mali ju zaregistrovanú, takže potenciálne mohla byť zdrojom informácií a pracovať pre nich. Ale je tiež možné, že o tom ani nevedela," obhajuje módnu návrhárku francúzsky historik.

Zo špionáže pre nacistov obvinil Chanel pred niekoľkými rokmi aj spisovateľ Hal Vaughan vo svojej knihe Spanie s nepriateľom: Tajná vojna Coco Chanel, v ktorej okrem iného tvrdil, že módna návrhárka viedla dvojaký život. Chanel po vojne odišla do Švajčiarska, kde žila niekoľko rokov, než sa vrátila do Paríža. Nikdy nebola oficiálne z ničoho obvinená, zomrela v roku 1971.

Väčšina dokumentov na zámku Vincennes zatiaľ nie je prístupná verejnosti a len nedávno sa k nim dostali historici, ktorí ich postupne dešifrujú. Potom si niektoré z nich bude môcť prísť na zámok neďaleko Paríža prezrieť aj verejnosť.

Vlani v decembri Francúzsko sprístupnilo väčšinu archívnych dokumentov, ktoré sa týkajú takzvaného vichystického režimu, teda toho, ktorý v rokoch 1940 až 1944 v južnej časti krajiny kolaboroval s nacistickým Nemeckom. Predtým mali k niektorým písomnostiam prístup len historici a novinári so zvláštnym povolením. Výnimku majú aj naďalej dokumenty, ktoré sa týkajú národnej bezpečnosti.