Američan sa pokúsil ukradnúť plagát v KĽDR, čaká ho 15-ročný trest

 

 

Americký študent zadržaný na začiatku januára v Severnej Kórei kvôli pokusu ukradnúť plagát s politickou tematikou z hotela v Pchjongjangu bol odsúdený na 15 rokom ťažkej práce za mrežami. Informovala o tom dnes agentúra AP. Rozsudok vyniesol najvyšší súd KĽDR.

21-ročný študent Virgínskej univerzity Otto Warmbier je vinný podľa AP z podvratnej činnosti. Usvedčený a odsúdený bol počas hodinového súdneho procesu dnes ráno.

Americký turista bol zatknutý v januári tesne pred nástupom do lietadla mieriaceho do Číny a na konci februára sa priznal k "závažným trestným činom" proti štátu, uviedli severokórejská médiá.

"Spáchal som zločin, keď som vzal propagandistický plagát z časti hotela, ktorá bola určená len pre zamestnancov," vyhlásil Warmbier 29. februára v Pchjongjangu pred médiami so slzami v očiach. "Urobil som najväčšiu chybu svojho života. Prosím vás, zachráňte ma," dodal.

Severná Kórea zadržala niekoľko cudzincov už v minulosti a Spojené štáty aj Kanada svojich občanov varovali pred cestami do tejto ázijskej krajiny. Ako poznamenala agentúra AP, KĽDR sa k podobným krokom uchyľuje v čase zvýšeného napätia s okolitým svetom, aby si týmto spôsobom vymohla ústupky. V novembri 2014 prepustila KĽDR Američanov Kennetha Baeho a Matthewa Millera, ktorých dovtedy väznila.