Polícia pozná totožnosť 11 zo 14 obetí štvrtkovej streľby na Univerzite Karlovej

Polícia pozná totožnosť 11 obetí štvrtkovej streľby v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej, uviedla dnes ráno na sociálnej sieti X. Na potvrdení u ďalších zomrelých pracuje, dodala. Obetí je 14, ďalších 25 ľudí strelec zranil, povedal vo štvrtok policajný prezident Martin Vondrášek.

 Polícia tiež po celom Česku prijala preventívne opatrenia zamerané na školy a ďalšie takzvané mäkké ciele, o ďalšej konkrétnej hrozbe ale nemá informácie, uviedla v inom oznámení na sieti X.

V budove filozofickej fakulty na námestí Jána Palacha polícia pracovala celú noc. "V súčasnosti stále pokračujeme na mieste streľby. Aktuálne máme stotožnených 11 zomrelých a na potvrdení ďalších totožností pracujeme. Ukončenie prvotných úkonov na mieste predpokladáme v dopoludňajších hodinách," napísala polícia na sieti X.

Medzi takzvané mäkké ciele patria spolu so školami napríklad nemocnice, kultúrne a športové podujatia alebo iné udalosti, kde sa zhromaždí viac ľudí. "Počnúc dnešným dňom sme prijali celorepublikové preventívne opatrenia vo vzťahu k mäkkým cieľom a školám. Nemáme informácie o žiadnej konkrétnej hrozbe a skutočne ide o prevenciu - signál, že sme tu a sme pripravení," napísala polícia. Ako súčasť preventívnych opatrení budú v uliciach aj policajti s dlhými zbraňami. "Aktuálne kontaktujeme prevádzkovateľa vytipovaných zariadení (tzn. mäkkých cieľov) a zoznamujeme ich s týmto opatrením," doplnila polícia na sieti X.

Štvrtkový útok v budove filozofickej fakulty v centre Prahy je najtragickejším prípadom streľby v histórii Českej republiky. Mŕtvy je aj strelec, ktorý po útoku zrejme spáchal samovraždu. Podozrivým je dvadsaťštyriročný študent fakulty z obce Hostouň na Kladensku, ktorý strelné zbrane držal legálne a doteraz nemal záznam v trestnom registri. Inšpiroval sa podľa polície obdobným prípadom v zahraničí, streľba bola podľa všetkého činom osamelého strelca. Udalosť vyvolala šok aj vlnu solidarity, vláda kvôli tragédii vyhlásila na sobotu 23. decembra štátny smútok.