Zákaz TikToku v USA by bol narušením slobody slova, ohradila sa sieť

Reprofoto TikTok Reprofoto TikTok

Sociálna sieť TikTok sa opäť ohradila proti svojmu potenciálnemu zákazu v Spojených štátoch. Ten by podľa nej narušil právo na slobodu slova až 170 miliónom Američanov, ktorí sieť používajú. Snemovňa reprezentantov USA v sobotu kvôli obavám z úniku dať Američanov do rúk Komunistickej strany Číny prijala zákon, ktorý by k zákazu viesť mohol. TikTok vlastní firma ByteDance so sídlom v Číne, hoci dáta užívateľov boli podľa šéfa siete Shou Zi Chewa vždy uložené v Spojených štátoch alebo Singapure.

Zákon kongresmani v sobotu schválili väčšinou 360 ku 58 hlasov a poslali ho tak na prerokovanie do Senátu. Návrh nazvaný "Zákon o mieri prostredníctvom sily v 21. storočí" tiež umožňuje prezidentovi prijať rozsiahle sankcie voči Iránu a ruským predstaviteľom alebo vláde umožňuje využiť zmrazené ruské aktíva na podporu Ukrajiny brániacu sa ruskej invázii.

Materskej spoločnosti TikToku, čínskej ByteDance návrh stanovuje deväťmesačnú lehotu, v ktorej musí predať svoj podiel v sociálnej sieti. Lehotu môže úrad prezidenta predĺžiť o tri mesiace, ak usúdi, že firma urobila pokrok v snahe podiel predať, uvádza agentúra Reuters. Zákon v sobotu prešiel v rýchlom slede hlasovania spoločne s návrhmi zákonov o zahraničnej vojenskej pomoci Ukrajine, Izraelu a americkým partnerom v juhovýchodnej Ázii.

"Je nešťastné, že Snemovňa reprezentantov využíva legislatívu o významnej zahraničnej pomoci ako zásterku, aby pretlačila zákon, ktorý by pošliapal slobodu slova 170 miliónov Američanov," cituje Reuters vyhlásenie TikToku. Spoločnosť už skôr vyhlásila, že americké dáta nikdy s čínskymi úradmi nezdieľali a nikdy by tak neurobili.

Zatiaľ čo zástancovia zákona sa obávajú čínskej špionáže, úniku dát a čínskej propagandy, ktorá má podľa nich jednoduchšiu cestu do amerických mobilných telefónov, odporcovia uvádzajú, že Čína a ďalší rivali Spojených štátov môžu už teraz americké dáta nakúpiť u sprostredkovateľov a využiť ich na dezinformačné kampane. Presadenie zákona preto podľa nich nedáva veľký zmysel. Okrem TikToku o právnosti návrhu pochybujú aj niektorí demokrati; kongresmanka Ro Khannaová dnes povedala stanici ABC News, že zákaz TikToku by nemusel obstáť na súdoch, odvolávala sa pritom na prvý dodatok americkej ústavy o slobode slova.

Americkí senátori by podľa Reuters o návrhu zákona mohli hlasovať už v najbližších dňoch. Prezident Joe Biden avizoval, že by ho podpísal.