Kybernetický útok na banky: Problémy majú viaceré české banky a jedna na Slovensku

Kybernetický útok na banky: Problémy majú viaceré české banky a jedna na Slovensku Ilustr. reprofoto youtube BIS

Niekoľko bánk v ČR a slovenská Fio banka dnes riešia problémy s výpadkami internetového a mobilného bankovníctva alebo svojich webov spôsobené hackerskými útokmi.

Problémy oznámila slovenská Fio banka a v ČR Komerční banka, Česká sporiteľňa, ČSOB, Air Bank a aj česká Fio banka. „Od dnešného rána nefungujú naše webové stránky, internetové a mobilné bankovníctvo, ako aj investičná aplikácia e-Broker. Stali sme sa terčom kybernetického útoku. Podľa zistených informácií sa jedná o organizovaný kybernetický útok mieriaci na český bankový sektor. Usilovne pracujeme na znovuobnovení systémov, dovtedy môžete využiť naše pobočky, ktoré sú plne v prevádzke. Uisťujeme vás, že vaše peniaze či citlivé dáta v ohrození nie sú. Ospravedlňujeme sa za prípadné komplikácie a ďakujeme za pochopenie,“ oznámila dnes Fio banka.

Hovorca Českej bankovej asociácie (ČBA) Radek Šalša povedal, že české banky zaznamenali kybernetické útoky, podľa hovorcu českej Fio banky Jakuba Heřmánka ide o organizovaný útok zo zahraničia. ČTK zisťuje vyjadrenie Národného úradu pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB). "Môžeme potvrdiť, že v tejto chvíli môžu byť niektoré naše on-line služby (internetové a mobilné bankovníctvo, webové stránky) nedostupné. O spustení služieb budeme klientov informovať. Pracujeme na ich sprevádzkovaní s dôrazom na dodržanie maximálnej bezpečnosti," povedala ČTK hovorkyňa Komerční banky Šárka Nevoralová.

"V tejto chvíli identifikujeme snahy o nejaký DDoS útok, avšak sa nám ich darí pomerne efektívne manažovať. Klienti môžu zaznamenať pomalšie načítanie webových stránok, ale inak všetko funguje, ako má," popísal pre server iROZHLAS.cz Filip Hrubý z Českej sporiteľne.
Pri DDoS útoku počítače ovládaných hackermi zahltia napadnutý server veľkým počtom dotazov, čím ho vyradia z prevádzky.