Kovačič v živom vysielaní kritizoval vlastnú televíziu, Markíza jeho slová odmieta (VIDEO)

Kovačič v živom vysielaní kritizoval vlastnú televíziu, Markíza jeho slová odmieta (VIDEO) Ilustr. foto: Markíza

Plíživa orbanizácia televízií, cenzúra, tlaky vedenia na podobu spravodajstva, diskusieaj s týmito slovami sa dnes netradične s divákmi relácie Na telo rozlúčil jej dlhoročný moderátor Michal Kovačič.

V televízii Markíza, špeciálne v spravodajstve, je už niekoľko mesiacov napätie, výsledkom čoho je kritika nového vedenia spravodajstva, ale aj vznik odborov, ktotré zakladal aj Kovačič. Práve jeho relácia dostala počas tohto týždňa predčasnú dočasnú a možno aj trvalú stopku. Televízia sa rozhodla aktuálnu televíznu sezónu ukončiť skôr, s tým, že odvysiela posledné dve časti s kandidátmi do volieb do Európskeho parlamentu a potom ju už sťahuje z vysielania s tým, že televízia sa bude rozhodovať o podobe diskusnej relácie.

Podrobnosti: Relácia Na telo predčasne skončí, otázna je jej budúcnosť

Na konci relácie Michal Kovačič predniesol viac ako minútu trvajúci príhovor, ktorým poodkryl zákulisie diania v televízii:

„Aj o podobu spravodajstva televízie Markíza prebieha boj už celé mesiace, čelíme tlakom nielen od politikov, ale aj od vlastného vedenia. Pokusy o cenzúru v diskusiách začali hneď začiatkom roka a dennodenným tlakom a krátko na to čelili aj Televízne noviny," povedal Kovačič.

Práve na začiatku roka sa zmenilo vedenie televízie aj spravodajstva. Do televízie prišiel šéf spravodajstva a publicistiky z Čiech a do vedenia sa dostal Vladimír Mužík, ktorý roky pracoval pre vydavateľstvo Andreja Babiša a stále šéfuje Mafre na Slovensku.

Podrobnosti: Markíza oznámila zmeny vo vedení, mení aj šéfa spravodajstva a publicistiky (FOTO)

"Vďaka tomu, že sa naša redakcia nezľakla, zomkla sa a spoločne sa im postavila, dodnes majú inú podobu, do akej ich naše vedenie tlačí," povedal moderátor. "Späť ale k Na telo, za 6 rokov vysielania sa stalo najcitovanejšou a najsledovanejšou diskusiou na Slovensku a nič na tom nezmenilo ani pár týždňový bojkot dohodnutý koaličnými politikmi. Naopak, víťazilo v diváckom záujme aj bez nich, preto by bolo logické, aby naše vedenie reláciu podporilo, ale ono sa naopak rozhodlo škrtať jeho epizódy a je paradoxné, že sa to deje v ten istý týždeň čo získalo (Kovačič s Na telo - pozn. red.) Novinársku cenu. To, čo vám teraz hovorím, je len zopár faktov pre lepšie pochopenie zákulisia fungovania médií. Podstata je ale inde. Slovensko práve teraz prežíva boj o orbanizáciu našich médií, ale na verejnosti sa debatuje o budúcnosti RTVS. Tento boj sa ale v skutočnosti odohráva všade. Deje sa ale po tichu a plíživo. Aj keď to tak teraz nevyzerá, ale ak to teraz nezastavíme, bude to mať zničujúce následky pre slovenskú demokraciu," dodal Kovačič.

Vedenie Markízy odmietlo akékoľvek obvinenia z cenzúry: „Odmietame akékoľvek obvinenia z cenzúry ako nekorektné a neodôvodnené. TV Markíza vždy prináša objektívne a nezávislé spravodajstvo. Reláciu Na telo sme paradoxne niekoľko týždňov podporovali tým, že sme ju vysielali za uplatnenia inštitútu prázdneho kresla v bezprecedentnom rozsahu, a to napriek bojkotu a dramaturgickým nárokom,“ reagovala televízia v stanovisku, ktoré webu Omediach.com poskytol PR manažér Lukáš Kočišek.
 
„Redakcia spravodajstva TV Markíza pracuje v štandardnom režime s fungujúcim editorským procesom a v súlade s profesionálnymi a etickými normami,“ dodáva televízia.

Odporúčame aj: Podporu Kovačičovi vyjadrujú Jančkárová, Krecanko Dibáková či šéfovia konkurenčných médií


Podľa informácií Omediach.com napätie v televízii sa vyostrilo po minulotýždňovej diskusii, do ktorej bol pozvaný minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z Hlasu, ten však krátko pred vysielaním účasť zrušil a moderátor pozval šéfa opozičnej strany PS Michala Šimečku, ktorý bol v diskusii tri týždne predtým. Vedenie nakoniec účasť Šimečku odmietlo,v televízii nebol. Podobné informácie má aj Denník N. Vedenie televízie zmenu hosťa nekomentovalo.

Celé vyjadrenie Michala Kovačiča:

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku a na Instagrame