Rodina Kellnerových včlení svoj majetok vrátane PPF do holdingu Amalar

Rodina Kellnerových včlení svoj majetok vrátane PPF do holdingu Amalar Ilustr. foto: PPF

Rodina zosnulého Petra Kellnera zakladá spoločnosť Amalar Holding, do ktorej sa postupne včlenia všetky rodinné aktíva. Cieľom je zjednodušenie vlastníckej štruktúry, ktorá bude plne pod kontrolou rodiny Kellnerových, povedal hovorca rodiny Tomáš Perman. Novú spoločnosť označuje ako superholding. Amalar bude podľa neho koncentrovať aktíva a akciové podiely všetkých spoločností, ktoré vlastnia Kellnerovci, a to vrátane skupiny PPF, pod ktorú patrí okrem iného aj O2 či CME, spoločnosť ktorá vlastní televíziu Markíza.

 Vznikol aj poradný zbor rodiny, s ktorým môžu konateľky konzultovať správu rodinného majetku a potenciálne strategické investície, na čele tohto orgánu bude stáť bývalý premiér a guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok.

Akcie jednotlivých rodinných príslušníkov do novej entity sa budú vkladať postupne v nasledujúcich mesiacoch. So vznikom superholdingu sa tiež ustanovujú jeho orgány. V rade konateľov zasadne vdova Renáta Kellnerová spoločne so svojimi dcérami Annou, Larou a Máriou. Kellnerov syn z prvého manželstva Peter, ktorému v skupine PPF patrí približne desaťpercentný podiel, účasť na projekte ešte len zvažuje. Dlhodobo žije v zahraničí.

Ďalšími členmi poradného zboru sú bývalá vedúca partnerka EY Magdalena Souček, riaditeľ skupiny PPF Jiří Šmejc, profesor chirurgie na univerzite Yale Bohdan Pomahač a tiež investor a transakčný právnik Tomáš Otruba.

„Všetci členovia poradného zboru sú vysoko rešpektované osobnosti vo svojich odboroch, ktoré majú plnú dôveru našej rodiny. Špeciálnu pozíciu v ňom zaujíma Jiří Šmejc, ktorému sme zverili starostlivosť o náš rodinný diamant, teda skupinu PPF. Vážim si to, kam za posledný rok a pol PPF posunul,“ uviedla Renáta Kellnerová.

Rodine bude k dispozícii aj rodinná rada zložená z renomovaných expertov na investičné príležitosti. Zasadnú v nej Robert Ševela, Martin Vlček a Ján Tomaník. Ševela prechádza po takmer dvadsiatich rokoch zo skupiny PPF, kde pôsobil ako riaditeľ pre investície. Vlček zastával vysoké manažérske funkcie v spoločnostiach PPF, O2 a neskôr CETIN. Investičný manažér Tomaník prichádza do spoločnosti Amalar zo skupiny PPF. Špeciálnym poradcom rodiny v Amalare bude Tomáš Brzobohatý, právnik a manažér, ktorý v minulosti dlhodobo pôsobil v PPF.

Najbohatší Čech Petr Kellner bol až do svojej predvlaňajšej smrti majoritným vlastníkom PPF Group. Tá investuje do mnohých odvetví, od finančných služieb cez telekomunikácie, médiá, biotechnológie, nehnuteľnosti až po strojárstvo. Pôsobí v 25 krajinách na troch kontinentoch, v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Viac ako 90 percent majetku Amalaru tvorí skupina PPF. Tá vykázala v prvom polroku tohto roku čistý zisk 17,4 miliardy Kč. Jej aktíva dosiahli 1,08 bilióna korún. Zvyšok tvoria najmä nehnuteľnosti.