PPF získala podiel 6,3 percenta vo švédskej mediálnej spoločnosti Viaplay

PPF získala podiel 6,3 percenta vo švédskej mediálnej spoločnosti Viaplay

Investičná spoločnosť PPF získala podiel 6,3 percenta vo švédskej mediálnej a streamingovej spoločnosti Viaplay Group AB. Informáciu ČTK potvrdil hovorca PPF Leoš Rousek. Podľa serveru E15 má podiel hodnotu 248 miliónov švédskych korún. Viaplay chce byť konkurentom Netflixu, jej hospodárenie sa ale zhoršilo a minulý týždeň oznámila odchod z amerického trhu.

PPF teraz patrí medzi najväčších akcionárov Viaplay. Využila to, že sa akcie švédskej firmy na začiatku júna prepadli o desiatky percent, uviedla E15. V druhom štvrťroku tohto roku Viaplay skončila v prevádzkovej strate 6,55 miliardy švédskych korún, vlani bola v rovnakom období v zisku 175 miliónov.

PPF už má niekoľko televíznych spoločností vo svojom portfóliu. Vlastnú skupinu CME, pod ktorou patrí aj TV Markíza či česká TV Nova. Od vlaňajšej jesene potom PPF postupne nakúpila 15 percent akcií nemeckej televíznej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media.

Podľa E15 nie je vylúčené, že aj vo Viaplay bude svoj podiel postupne navyšovať. „Keď kupujete podiel vo verejne obchodovanej firme, máte trochu obmedzené znalosti, pretože čerpáte z verejných informácií. Preto je našou stratégiou vytvoriť dostatočne veľkú pozíciu, aby sme dostali miesto v orgánoch firmy. Čo sa nám podarí v ProSieben, kde manažment navrhol našu kandidátku do dozornej rady," povedal serveru v júni riaditeľa skupiny PPF Jiří Šmejc.

Investičná skupina PPF podniká v 25 krajinách v Európe, Ázii a Severnej Amerike. Investuje do finančných služieb, telekomunikácií, médií, biotechnológií, nehnuteľností či strojárstva. Do skupiny patrí napríklad splátková spoločnosť Home Credit, ďalej Air Bank, telekomunikačné firmy Cetin a O2, mediálna spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), nehnuteľnostná skupina PPF Real Estate Holding, strojárska Škoda Group alebo prevádzkovateľ mýta v ČR CzechToll.

Za minulý rok PPF vykázala čistý zisk 140 miliónov eur, čo bolo o 49 percent menej ako o rok skôr. Celkové aktíva skupiny vlani klesli o 5,5 percenta na 39,9 miliardy eur.