Prihlasovanie do súťaže KAMERA 2019  o najlepší kameramanský výkon je spustené

Prihlasovanie do súťaže KAMERA 2019 o najlepší kameramanský výkon je spustené

16.09.2019 11:28 | Tlačové správy |

Asociácia slovenských kameramanov (ASK), ktorá už po deviaty raz vyhlasuje súťaž o najlepší kameramanský výkon, spustila prihlasovanie vo všetkých kategóriách. Tvorcovia môžu prihlasovať diela, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby do 30. septembra 2019.

Cieľom tvorivej súťaže, ktorá sa koná raz za dva roky, je podporiť a motivovať zvyšovanie kvality profesie kameramana a prispieť tak k zvyšovaniu celkovej profesionálnej úrovne audiovizuálnej tvorby na Slovensku. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 27. novembra 2019 v Kine Lumière.

„Ocenenie má za úlohu zviditeľniť tých najlepších kameramanov a kameramanky, pričom ideme naprieč generačným spektrom, na veku nezáleží. Dostupnosť nových digitálnych technológií zdemokratizovala prístup aj mladým tvorcom, a to tak pri artových, ako aj komerčných projektoch. A to súvisí aj so stúpajúcou tendeciou celeho filmového priemyslu na Slovensku,“ povedal prezident ASK, kameraman Lukáš Teren.

Základnou podmienkou účasti na tejto súťaži je, že prihlásené dielo spĺňa kritériá vymedzených druhov a žánrov audiovizuálnej tvorby v tomto štatúte a kameramanský výkon na tomto diele vytvoril kameraman(ka), ktorý(á) je občanom Slovenskej republiky, alebo kameraman(ka) inej národnosti, ktorý(á) má trvalé bydlisko na území SR a svojim tvorivým výkonom participoval(a) na vzniku slovenského audiovizuálneho diela. Prijaté môžu byť diela, ktoré boli vyrobené a majú copyrightové označenie v záverečných titulkoch ©2017 (po termíne uzávierky predchádzajúcej súťaže 30.9.2017) ©2018, ©2019. Presné, ucelené znenie štatútu je na stránke asociácie: https://www.slovakcine.com/statut-kamera-2019?fbclid=IwAR0WtZxJF7rWqTtjDQowNRhIhJoe6hi94pHQd3WLwLDkRD68j0oIQd_G8Aw.

Súťažných je sedem kategórií: 1. hraná filmová tvorba, 2. televízny seriál, 3. dokumentárny film, 4. krátky film, 5. audiovizuálna reklama, 6. videoklip, 7. študentský film. Členovia asociácie udelia ešte dve ceny mimo súťaž: Cenu za technologický prínos a Cenu za celoživotné dielo.
Diela navrhnuté a prijaté organizátorom ASK do súťaže sa hodnotia v dvojkolovom systéme. V prvom kole hlasujú všetci riadni a čestní členovia ASK, v druhom kole 5 členná porota hodnotí a vyberá víťazné diela z nominácií z prvého kola. Členov poroty nominuje výbor ASK z odborníkov v oblasti audiovizuálnej tvorby a najmenej jedného člena poroty nominuje a schvaľuje výbor Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti televízie, filmu a videotvorby Literárneho fondu.

Pred dvoma rokmi sa do súťaže prihlásilo presne 102 audiovizuálnych diel. Hlavnú Cenu KAMERA 2017 v kategórii hraná filmové tvorba získal Martin Žiaran za film Čiara. Cenu za celoživotné dielo získal „najsvetovejší zo slovenských kameramanov“ Igor Luther a Cenu za technologický prínos si prevzal významný rodák zo Slovenska Ivan Puťora.

Vyhlasovateľmi tvorivej súťaže Kamera 2019 sú: ASK ako organizátor súťaže a Literárny fond ako spoluorganizátor súťaže. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Asociácia slovenských kameramanov má 34 riadnych a 13 čestných členov všetkých generácií, od debutantov až po najstarších kameramanov, ktorí boli a sú zásadným vkladom do československej či slovenskej kinematografie, ako napríklad Stanislav Szomolányi, Dodo Šimončič, Ján Ďuriš, Vladimír Holloš, Ladislav Kraus.

Svoje organizácie majú medzi filmármi aj strihači a producenti.

Televízia vracia úder: športy a zápasy, ktoré nikde inde neuvidíte

September a prichádzajúca jeseň opäť lákajú športových fanúšikov, aby oprášili zabudnutý diaľkový ovládač a naplno sa vrátili k fandeniu svojim obľúbeným tímom.

Omšu za Karla Gotta videlo v českých televíziách 1,6 milióna ľudí (VIDEO)

Sobotňajšiu zádušnú omšu v katedrále sv. Víta na Pražskom hrade na uctenie pamiatky zosnulého speváka Karla Gotta sledovalo v Českej televízii a na Nove takmer 1,6 milióna divákov. Vyplýva to z informácií televízií.

Nahrávku Kočnera o vydieraní, vyhrážkach a miliónoch za Gorilu už skúma polícia (VIDEO)

Polícia sa chystá vypočuť bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Jožo Ráž rok po vražde Kuciaka mieri pištoľou na hlavu zviazaného novinára (VIDEO)

V čase, keď po vražde novinára Jána Kuciaka vychádzajú najavo obludné spôsoby korupčného fungovania tohto štátu, aj spevák Jožo Ráž, ktorý je dlhodobý podporovateľ Smeru, predtým Vladimíra Mečiara a osobný priateľ Roberta Kaliňáka, prichádza so spoločenským posolstvom.

Denník N získal 70-minútovú nahrávku medzi Kočnerom a Trnkom: Zabijú ťa, ale od..rie si to aj tvoj syn!

Denník N dnes zverejnil časť zo 70-minútovej nahrávky rozhovoru medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Zvukový záznam, ktorý si urobil Marian Kočner, je z leta 2014, ukazuje aká je naša krajina korupčný štát.

Jeden z obvinených v kauze Kuciakovej vraždy požiadal o dohodu

Jeden z pätice obvinených z minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, Zoltán Andruško, požiadal prokuratúru o dohodu o vine a treste. Informáciu priniesla televízia JOJ.

V nedeľných reláciách budú diskutovať Pellegrini, Hlina aj Harabin (VIDEO)

„Máte v nedeľu po 11 čas? Na TA3 budem diskutovať s falošným kresťanom Hlinom,“ takto avizuje svoju účasť v diskusnej relácii v Politike sudca Najvyššieho súdu Štefan Hrabin, ktorého TA3 ako volebného lídra novej strany Vlasť pozvala do relácie spolu aj s predsedom KDH Alojzom Hlinom.

Netflix dnes spustil ponuku filmov v češtine, aj na Slovensku

Americká platená internetová televízia Netflix dnes oficiálne spustila české používateľské rozhranie s českými titulkami aj dabingom. V ponuke má tisíce hodín televíznych programov a filmov, vrátane pôvodnej tvorby. Uviedla to v tlačovej správe.

Počet dezinformácií šíriacich sa z Ruska sa zdvojnásobil, upozorňuje EP

EÚ musí aktívnejšie bojovať proti dezinformáciám a zahraničnému zasahovaniu do volieb, vyzýva Európsky parlament.

Na rozlúčku s Gottom sa akreditovalo až 350 novinárov

Na verejnú rozlúčku so spevákom Karlom Gottom sa do pražského paláca Žofín akreditovalo okolo 350 novinárov.