Prihlasovanie do súťaže KAMERA 2019  o najlepší kameramanský výkon je spustené

Prihlasovanie do súťaže KAMERA 2019 o najlepší kameramanský výkon je spustené

16.09.2019 11:28 | Tlačové správy |

Asociácia slovenských kameramanov (ASK), ktorá už po deviaty raz vyhlasuje súťaž o najlepší kameramanský výkon, spustila prihlasovanie vo všetkých kategóriách. Tvorcovia môžu prihlasovať diela, ktoré vznikli za ostatné dva roky v rámci hranej filmovej tvorby, dokumentov, televíznych seriálov, krátkych filmov, reklám a videoklipov ako aj študentskej tvorby do 30. septembra 2019.

Cieľom tvorivej súťaže, ktorá sa koná raz za dva roky, je podporiť a motivovať zvyšovanie kvality profesie kameramana a prispieť tak k zvyšovaniu celkovej profesionálnej úrovne audiovizuálnej tvorby na Slovensku. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční 27. novembra 2019 v Kine Lumière.

„Ocenenie má za úlohu zviditeľniť tých najlepších kameramanov a kameramanky, pričom ideme naprieč generačným spektrom, na veku nezáleží. Dostupnosť nových digitálnych technológií zdemokratizovala prístup aj mladým tvorcom, a to tak pri artových, ako aj komerčných projektoch. A to súvisí aj so stúpajúcou tendeciou celeho filmového priemyslu na Slovensku,“ povedal prezident ASK, kameraman Lukáš Teren.

Základnou podmienkou účasti na tejto súťaži je, že prihlásené dielo spĺňa kritériá vymedzených druhov a žánrov audiovizuálnej tvorby v tomto štatúte a kameramanský výkon na tomto diele vytvoril kameraman(ka), ktorý(á) je občanom Slovenskej republiky, alebo kameraman(ka) inej národnosti, ktorý(á) má trvalé bydlisko na území SR a svojim tvorivým výkonom participoval(a) na vzniku slovenského audiovizuálneho diela. Prijaté môžu byť diela, ktoré boli vyrobené a majú copyrightové označenie v záverečných titulkoch ©2017 (po termíne uzávierky predchádzajúcej súťaže 30.9.2017) ©2018, ©2019. Presné, ucelené znenie štatútu je na stránke asociácie: https://www.slovakcine.com/statut-kamera-2019?fbclid=IwAR0WtZxJF7rWqTtjDQowNRhIhJoe6hi94pHQd3WLwLDkRD68j0oIQd_G8Aw.

Súťažných je sedem kategórií: 1. hraná filmová tvorba, 2. televízny seriál, 3. dokumentárny film, 4. krátky film, 5. audiovizuálna reklama, 6. videoklip, 7. študentský film. Členovia asociácie udelia ešte dve ceny mimo súťaž: Cenu za technologický prínos a Cenu za celoživotné dielo.
Diela navrhnuté a prijaté organizátorom ASK do súťaže sa hodnotia v dvojkolovom systéme. V prvom kole hlasujú všetci riadni a čestní členovia ASK, v druhom kole 5 členná porota hodnotí a vyberá víťazné diela z nominácií z prvého kola. Členov poroty nominuje výbor ASK z odborníkov v oblasti audiovizuálnej tvorby a najmenej jedného člena poroty nominuje a schvaľuje výbor Sekcie pre tvorivú činnosť v oblasti televízie, filmu a videotvorby Literárneho fondu.

Pred dvoma rokmi sa do súťaže prihlásilo presne 102 audiovizuálnych diel. Hlavnú Cenu KAMERA 2017 v kategórii hraná filmové tvorba získal Martin Žiaran za film Čiara. Cenu za celoživotné dielo získal „najsvetovejší zo slovenských kameramanov“ Igor Luther a Cenu za technologický prínos si prevzal významný rodák zo Slovenska Ivan Puťora.

Vyhlasovateľmi tvorivej súťaže Kamera 2019 sú: ASK ako organizátor súťaže a Literárny fond ako spoluorganizátor súťaže. Podujatie finančne podporil Audiovizuálny fond.

Asociácia slovenských kameramanov má 34 riadnych a 13 čestných členov všetkých generácií, od debutantov až po najstarších kameramanov, ktorí boli a sú zásadným vkladom do československej či slovenskej kinematografie, ako napríklad Stanislav Szomolányi, Dodo Šimončič, Ján Ďuriš, Vladimír Holloš, Ladislav Kraus.

Svoje organizácie majú medzi filmármi aj strihači a producenti.

Ako na online platby: pozrite si tipy a triky od 4ky

Digitálnym platbám sa dnes už nedá nijako vyhnúť. Online platíme letenky na letnú dovolenku, mesiace zábavy so službami Netflix a Spotify alebo darčeky pod stromček.

Pozor na falošné zbierky pre pomoc obetiam, oficiálne číslo účtu je toto

Mesto Prešov a Polícia SR upozorňujú na falošné zbierky pre pomoc obetiam tragédie.

RTVS chystá mimoriadne správy (VIDEO)

V súvislosti s tragédiou v Prešove, keď pri výbuchu plynu zachvátil 12-poschodový panelák požiar, pripravuje RTVS na sobotu mimoriadne správy.

Žiadna úcta: Pluska zverejnila skok zúfalého muža z horiacej bytovky ako exkluzívne video

Novinári sa pri svojej práci dostanú k rôznym materiálom, špeciálne pri tragédiách. Nie všetko je však možné zverejniť.

V poslednej tohtoročnej relácii Na telo sľubuje Markíza exkluzívnych hostí (VIDEO)

Televízia Markíza odvysiela posledné tohtoročné vydanie politickej diskusnej relácie Na telo v nedeľu 8. decembra.

Polícia obvinila Roberta Fica (VIDEO)

Vyšetrovateľ obvinil predsedu Smeru v súvislosti s videom, v ktorom Robert Fico obhajoval Milana Mazureka z Kotlebovej ĽSNS.

Prokurátor prikázal vyšetrovateľom NAKA zaoberať sa videom Roberta Fica (VIDEO)

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry prikázal vyšetrovateľovi NAKA znovu sa zaoberať videom Roberta Fica.

Konšpirátori, šarlatáni, trollovia, hoaxy...

Práve vyšla nová kniha Prečo ľudia veria nezmyslom, ktorá sa zaoberá silou dezinformácií, fakenews, konšpiračných teórií, hoaxov, je o trolloch, postfaktutálnej dobe, šarlatánoch.

ČRo spustil nejväčší český audioarchív mujRozhlas

Český rozhlas spustil největší český audio archiv. V rámci projektu mujRozhlas bezplatně nabídne živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou pro on-line prostředí. Hlavním cílem projektu je zvýšení poslechovosti audio obsahu Českého rozhlasu na internetu, oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací.

4 tipy, ako mať Vianoce udržateľné. Ekologicky aj finančne

Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky pokoja, no pri pohľade na preplnené obchody, parkoviská a všadeprítomné davy ľudí v predvianočnom období sa opak stáva pravdou. Môžu byť pre nás obdobím stresu, zhonu či konzumu a ich skutočný význam sa vytráca. Máme preto pre vás 4 tipy, ako prežiť Vianoce pohodovo, ale najmä udržateľne. Či už z pohľadu nášho životného prostredia alebo peňaženky.