Tri najsilnejšie strany hlásia pomerne veľký záujem novinárov o účasť vo volebných štáboch

Tri najsilnejšie strany hlásia pomerne veľký záujem novinárov o účasť vo volebných štáboch Ilustr. foto: KP SR

Hlavné politické strany a hnutia zaznamenali značný záujem novinárov, aj tých zo zahraničia, o účasť vo svojich volebných štáboch, kde budú politici v noci zo soboty na nedeľu čakať na výsledky hlasovania Slovákov v predčasných parlamentných voľbách. Vyplýva to z vyjadrenia zástupcov Smeru-SD, Progresívneho Slovenska (PS) a Hlasu-SD, ktoré oslovila agentúra ČTK.

Smer-SD má nahlásených 130 pracovníkov médií a to aj zo zahraničia. "Z tých je zhruba polovica z Česka, ďalší sú napríklad z Rakúska, Talianska a Nemecka," povedala Ľubica Končalová z tlačového oddelenia strany.

Pre vysoký záujem médií o účasť vo volebnej centrále Smeru-SD vyzvala redakcie, aby z kapacitných a bezpečnostných dôvodov vyslali dvoch, nanajvýš troch svojich zástupcov. Podľa Končalovej je terajší záujem novinárov o Smer-SD vyšší ako pri voľbách v roku 2020, do ktorých strana vstupovala z pozície vládnej strany.

PS podľa popoludňajšieho oznámenia akreditácie do volebného štábu zatiaľ neuzavrelo. Alena Kuišová z komunikačného oddelenia strany uviedla, že len zo zahraničia sa u PS akreditovalo takmer 40 médií. "Záujem o akreditácie je obrovský. Uvedomujeme si, že to súvisí nielen s postavením Progresívneho Slovenska v prieskumoch preferencií, ale aj s aktuálnou politickou situáciou na Slovensku a s možným vývojom v krajine po predčasných parlamentných voľbách," napísalo PS.

Do volebného štábu Hlasu sa podľa hovorkyne Patrície Medveď Macíkovej zaregistrovalo 120 pracovníkov médií. Medzi nimi sú okrem zástupcov domácich médií aj českí novinári, ďalej pracovníci svetových tlačových agentúr aj žurnalisti z niekoľkých ďalších štátov.