Predvolebná kampaň na Slovensku bola miestami nechutná, povedal český prezident

Predvolebná kampaň na Slovensku bola miestami nechutná, povedal český prezident Foto: Facebook Petr Pavel

Kampaň pred slovenskými parlamentnými voľbami, v ktorých cez víkend zvíťazila strana Smer, bola podľa českého prezidenta Petra Pavla "miestami nechutná". V programe Dvadsať minút Rádiožurnálu Špeciál dnes ďalej povedal, že treba politiku kultivovať, o čo sa snaží dialógom s koalíciou aj opozíciou na českej politickej scéne.

Politika sa podľa prezidenta v mnohých európskych krajinách mení k horšiemu. Stáva sa doménou konfrontácie namiesto rokovaní, pričom jej aktéri sa často nesnažia svojich konkurentov "udolať argumentmi, ale očierniť ich a prekričať". Už v nedeľu Pavel uviedol, že vôľu občanov treba rešpektovať a až povolebné rokovania ukážu, akou cestou sa Slovensko vydá. V záujme Českej republiky je udržať so Slovákmi dlhodobo nadštandardné vzťahy.

Prezident pred voľbami novinárom povedal, že by Ficov návrat do čela slovenskej vlády mohol viesť k narušeniu česko-slovenských vzťahov, a to kvôli jeho výrazne odlišným názorom, predovšetkým v zahraničnej politike. Fico potom Pavla kvôli údajnému zásahu do kampane pred slovenskými parlamentnými voľbami kritizoval. Pavlove slová odmietol. Fico minulý týždeň povedal, že sa s Pavlom rozchádza v názore na vojnu na Ukrajine, ktorú pred 19 mesiacmi rozpútalo Rusko inváziou do susednej krajiny. "Som proti ďalšiemu vyzbrojovaniu Ukrajiny, pretože predlžovanie konfliktu vedie len k zbytočným a obrovským stratám na ľudských životoch," uviedol a vyzval na okamžité zastavenie bojov a rokovaní o prímerí.

Pavol aj česká vláda patria dlhodobo k zástancom vojenskej pomoci Ukrajine. Pavol dnes zopakoval, že mierové rokovania nemožno viesť bez Ukrajiny a že Rusko ju nevníma ako suverénny štát. Len Ukrajina môže podľa neho určiť podmienky prímeria. Zmieriť sa s požiadavkami Ruska by Česi so svojou historickou skúsenosťou nemali pripustiť, uviedol s odkazom na mníchovskú dohodu.