Mafra, pod ktorú patria aj Hospodárske noviny, má nového majiteľa

Mafra, pod ktorú patria aj Hospodárske noviny, má nového majiteľa Ilustr. foto: Hospodárske noviny

Českého magnáta slovenského pôvodu a politika Andreja Babiša donútili stiahnuť sa z médií, aj z tých slovenských.

Holding Agrofert z trustových fondov bývalého premiéra Andreja Babiša (ÁNO) predal mediálnu spoločnosť Mafra, firmu Londa a pardubickú chemičku Synthesia skupine Kaprain podnikateľa Karla Pražáka. O dohode na transakcii, ktorú ešte budú posudzovať protimonopolné úrady, informoval ČTK hovorca Agrofertu Pavel Heřmanský. Cenu neuviedol, podľa serveru Hospodárskych novín (HN) sa špekuluje o viac ako desať miliardách korún.

"Odpredaj týchto aktív nám umožní sa do budúcnosti viac sústrediť na kľúčové segmenty nášho podnikania," povedal predseda predstavenstva Agrofertu Zbyněk Průša. "Dnes sme podpísali našu doposiaľ najväčšiu akvizíciu. Vďaka akvizícii Synthesie výrazne posilníme na európskom trhu špeciálnej chémie," komentoval transakciu Pražák. Nákupom vydavateľského domu Mafra, pod ktorý patrí aj slovenské vydavateľstvo Mafra Slovakia, a firmy Londa, ktorá prevádzkuje rozhlasové stanice Impuls a RockZone, jeho skupina vstupuje do nového segmentu.

Agrofert mohli na predaj firiem Mafra a Londa motivovať nové zákonné povinnosti na českom trhu, podľa ktorých od budúceho roka nebudú môcť vrcholní politici vlastniť prevádzkovateľa rozhlasového a televízneho vysielania a vydavateľa periodického tlače ani prostredníctvom trustového fondu. Nový zákon sa pritom vzťahuje aj na poslancov, ktorým je v súčasnosti Babiš.

Mediálna skupina Mafra, ktorá okrem iného vydáva české denníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro, týždenník 5plus2 a rôzne časopisy (Žena a život, Tina, Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Esquire, Rytmus života, Motor a ďalšie), prevádzkuje spravodajské portály iDNES.cz a Lidovky.cz a ďalšie internetové portály a služby, hudobná televízia Óčko a vlastné tlačiarne Mafraprint.

Pôsobí aj na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Mafra Slovakia, ktorá vydáva Hospodárske noviny a odborné tituly, prevádzkuje ekonomické a finančné portály: web Hnonline.sk, magazín Evita, mesačník Čarovné Slovensko, mesačník a web Stratégie, týždenník Rytmus života, mesačník Balans, Obchod, týždenník Eurotelevízia, Horeca Magazine a ďalšie.

Agrofert na svojich stránkach uvádza, že do jeho sekcie médií a tlačiarní patrí 130 tlačených titulov, štyri televízne a tri rozhlasové stanice. Súčasťou transakcie je aj firma Londa, ktorá prevádzkuje rozhlasové stanice Impuls a RockZone. Tie obchodne a manažérsky spadajú pod Mafru, majiteľom Londy je ale priamo Agrofert.

Mafra vydáva okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Ľudové noviny a Metro alebo týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom serverov iDNES.cz, Expres.cz alebo portálu s cestovnými poriadkami iDOS.cz. Prevádzkuje aj hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz. Loni snížila stratu na 85 miliónov korún z predvlaňajších 113 miliónov.

Synthesia Pardubice sa zaoberá výrobou produktov pre odvetvie náterových hmôt a tlačových farieb alebo farbív pre textilný, papierenský a kožársky priemysel. Vyrába tiež nitrocelulózu, oxycelulózu a množstvo organických a anorganických chemikálií. Agrofertu patrí od roku 2002. Loni zvýšila zisk po zdanení o 19 miliónov na 183 miliónov korún.

V chemickom priemysle už skupina Kaprain podniká. Jedným z jej pilierov je spoločnosť Spolchemie, ktorá patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu vo výrobe náterových hmot. Súčasťou skupiny je aj tradičná slovenská chemička Fortischem.