Protimonopolný úrad povolil skupine Kaprain prevziať Mafru a ďalšie firmy

Slovenský protimonopolný úrad PMÚ povolil skupine Kaprain podnikateľa Karla Pražáka prevziať mediálnu skupinu Mafra, ktorá vlastní na Sovensku vydavateľstvo Mafra Slovakia, a chemičku Synthesia od trustového fondu Andreja Babiša.

Úrad o tom dnes informoval ČTK, jeho rozhodnutie je právoplatné. Transakciu už skôr schválil český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS).

Spojenie podľa PMÚ nenaruší hospodársku súťaž na trhu. Slovenský úrad sa pri posudzovaní transakcie obzvlášť zameral na oblasť chemického priemyslu. Súčasťou Kaprainu je aj slovenská chemička Fortischem.

Na Slovensku podniká aj mediálna skupina Mafra, ktorá vydáva rôzne tlačené tituly vrátane denníka Hospodárske noviny.

Firmy oznámili dohodu o predaji vlani v septembri. Pražiak si nákupom rozširuje záber v chemickom priemysle, pretože Kaprain vlastní aj českú Spolchémiu.

Mafra v Česku vydáva okrem iného denníky Mladá fronta Dnes, Ľudové noviny a Metro alebo týždenníky Téma a 5plus2. Je prevádzkovateľom webov iDNES.cz, Expres.cz alebo vyhľadávača cestovných poriadkov iDOS.cz. Prevádzkuje aj hudobnú televíziu Óčko a virtuálneho operátora Mobil.cz. Spoločnosť Londa je prevádzkovateľom rádií Impuls a RockZone.

Synthesia Pardubice vyrába produkty pre odvetvie náterových hmôt a tlačových farieb alebo farbív pre textilný, papierenský a kožiarsky priemysel. Vyrába tiež nitrocelulózu, oxycelulózu a organické a anorganické chemikálie. Spolchémia zo skupiny Kaprain patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu vo výrobe náterových hmôt.