Protimonopolný úrad začal preverovať predaj Mafry, vydavateľstva Hospodárskych novín

Protimonopolný úrad začal preverovať predaj Mafry, vydavateľstva Hospodárskych novín Ilustr. foto: HN

PMÚ začal posudzovať prevzatie mediálnej skupiny Mafra, ďalej firmy Londa, ktorá prevádzkuje rozhlasové stanice, a pardubicke chemičky Synthesia skupinou Kaprain podnikateľa Karla Pražáka.

"Protimonopolný úrad Slovenskej republiky 17. októbra 2023 začal správne konanie vo veci posúdenia koncentrácie, ktorá spočíva v získaní výlučnej kontroly podnikateľa KAPRAIN CHEMICAL LIMITED (cyperská spoločnosť)  nad podnikateľmi MAFRA, a.s., Česká republika (pôsobí najmä v mediálnej oblasti), Synthesia, a.s., Česká republika (pôsobí v chemickom priemysle) a LONDA spol. s r. o., Česká republika (pôsobí v mediálnej oblasti v Českej republike)," oznámil úrad v tlačovej správe.

Tretie strany môžu predložiť PMÚ svoje pripomienky, námietky a informácie k oznámeným koncentráciám. PMÚ sa nimi bude zaoberať v prvej fáze posudzovania oznámenej koncentrácie.

Holding Agrofert z trustových fondov bývalého českého premiéra Andreja Babiša (ÁNO) predal v septembri mediálnu spoločnosť Mafra, firmu Londa a pardubickú chemičku Synthesia skupine Kaprain podnikateľa Karla Pražáka.

Nákupom vydavateľského domu Mafra, pod ktorý patrí aj slovenské vydavateľstvo Mafra Slovakia, a firmy Londa, ktorá prevádzkuje rozhlasové stanice Impuls a RockZone, jeho skupina vstupuje do nového segmentu.

Podrobnosti: Mafra, pod ktorú patria aj Hospodárske noviny, má nového majiteľa

Agrofert mohli na predaj firiem Mafra a Londa motivovať nové zákonné povinnosti na českom trhu, podľa ktorých od budúceho roka nebudú môcť vrcholní politici vlastniť prevádzkovateľa rozhlasového a televízneho vysielania a vydavateľa periodického tlače ani prostredníctvom trustového fondu. Nový zákon sa pritom vzťahuje aj na poslancov, ktorým je v súčasnosti Babiš.

Mediálna skupina Mafra, ktorá okrem iného vydáva české denníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Metro, týždenník 5plus2 a rôzne časopisy (Žena a život, Tina, Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Esquire, Rytmus života, Motor a ďalšie), prevádzkuje spravodajské portály iDNES.cz a Lidovky.cz a ďalšie internetové portály a služby, hudobná televízia Óčko a vlastné tlačiarne Mafraprint.

Pôsobí aj na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Mafra Slovakia, ktorá vydáva Hospodárske noviny a odborné tituly, prevádzkuje ekonomické a finančné portály: web Hnonline.sk, magazín Evita, mesačník Čarovné Slovensko, mesačník a web Stratégie, týždenník Rytmus života, mesačník Balans, Obchod, týždenník Eurotelevízia, Horeca Magazine a ďalšie.

Agrofert na svojich stránkach uvádza, že do jeho sekcie médií a tlačiarní patrí 130 tlačených titulov, štyri televízne a tri rozhlasové stanice. Súčasťou transakcie je aj firma Londa, ktorá prevádzkuje rozhlasové stanice Impuls a RockZone. Tie obchodne a manažérsky spadajú pod Mafru, majiteľom Londy je ale priamo Agrofert.