ČT predstavila interprétov, ktorí zabojujú o účasť na Eurovízii (VIDEO)

ČT predstavila interprétov, ktorí zabojujú o účasť na Eurovízii (VIDEO) Foto: Facebook MYDY

Česká televízia (ČT) predstavila účastníkov súťaže o národného reprezentanta pre súťaž Eurovízie. Od 5. decembra môžu fanúšikovia sedem dní hlasovať v oficiálnej aplikácii Eurovision Song Contest a na webe ČT pre jedného zo sedmičky Aiko, Elly, Gianna Lei, Lenny, MYDY, Tom Sean a Tomas Robin.

Prvé medzinárodné semifinále súťaže bude 7. mája vo švédskom Malmö, druhé kolo semifinále je naplánované na 9. mája. V sobotu 11. mája potom diváci počas finále rozhodnú o výhercovi Eurovízie.

V priamom prenose v pondelok vystúpilo všetkých sedem semifinalistov českého národného kola. Každého zo súťažiacich predstavil predtočený medailón s rozhovorom s Cesárom Sampsonom, bývalým reprezentantom Rakúska, ktorý sa vo veľkom finále umiestnil na treťom mieste.

Medzi súťažiacimi sa divákom predstavila speváčka Aiko, ktorá prispela do celosvetovej kampane Spotify Equal Campaign. Speváčka Elly, ktorú publikum pozná vďaka skladbe Are You There a vystúpila aj na festivaloch Colours of Ostrava alebo Prague Pride, zaspievala  pieseň The Angels Share. Gianna Lei sa pokúsila zaujať skladbou Starlet.

Pre širokú verejnosť je najznámejšou účastníčkou národného kola Eurovízie speváčka Lenny, držiteľka šiestich cien Anjel. Speváčka a klaviristka súťaží s piesňou Good Enough. Elektropopová kapela MYDY so speváčkou Žofiou Dárbujánovou, ktorá si už stihla vyskúšať festivalové pódiá v zahraničí vrátane britského Glastonbury, si pripravila skladbu Red Flag Parade.

O reprezentácii Česka na súťaži Eurovízie sa s piesňou Dopamine Overdosa pokúša aj Tom Sean, spevák, herec a producent, ktorý svoju kariéru odštartoval na sociálnej sieti TikTok. Ako posledný sa s piesňou Out Of My Mind v národnom kole predstavil Tomas Robin, spevák a skladateľ, známy svojimi projektmi We On The Moon a The Lighthouse Journey.