Za Česko pôjde na Eurovíziu súťažiť speváčka Aiko (VIDEO)

Za Česko pôjde na Eurovíziu súťažiť speváčka Aiko (VIDEO) Zdroj: Aiko

V národnom kole Eurovízie zvíťazila na základe hlasovania fanúšikov speváčka Aiko. Budúci rok bude Českú republiku reprezentovať v tejto medzinárodnej televíznej súťaži. Oznámila to dnes Česká televízia, ktorá minulý týždeň v priamom prenose z pražského klubu Roxy predstavila sedmičku účastníkov. Ľudia potom mohli sedem dní hlasovať. Národného kola sa okrem Aiko zúčastnili ešte speváčky Elly, Gianna Lei a Lenny, kapela MYDY a speváci Tom Sean a Tomas Robin.

V máji sa bude vo švédskom Malmö usilovať o priazeň divákov 37 zástupcov krajín Európskej vysielacej únie. Prvé medzinárodné semifinále súťaže sa bude konať 7. mája, druhé je naplánované na 9. mája. V sobotu 11. mája potom diváci počas finále rozhodnú o výhercovi Eurovízie.

Aiko, vlastným menom Alena Shirmanova, sa v súťaži predstavila so svojou piesňou Pedestal. Narodila sa v Moskve, vyrastala v Česku a teraz žije v britskom Brightone. V roku 2018 Aiko debutovala s rovnomenným EP, o dva roky neskôr vydala album Expiration Date, tento rok dosku Fortune's Child, z ktorej je aj skladba Pedestal. Vystupuje na tuzemských aj zahraničných hudobných festivaloch. "Do histórie sa Aiko zapísala ako prvá česká umelkyňa, ktorá ozdobila newyorské Times Square vďaka zapojeniu do celosvetovej kampane Spotify Equal, čím zdôraznila svoj postoj na presadzovanie rovnosti v hudobnom priemysle," uviedla Česká televízia.

Minuloročnou víťazkou sa stala švédska speváčka Loreen, dievčenská skupina Vesna hájajúce české farby skončila na desiatom mieste.

Eurovízia sa koná každoročne od roku 1956 s výnimkou covidového roku 2020. Každoročne ju sleduje v priemere 180 miliónov divákov a aspoň raz sa jej zúčastnilo 52 krajín. Slovensko sa súťaže posledné roky nezúčastňuje,