Pulitzerovu cenu získalo spravodajstvo o pandémii aj o smrti George Floyda

Pulitzerovu cenu získalo spravodajstvo o pandémii aj o smrti George Floyda Foto: Facebook Pulitzer Prices

Hlavnú americkú Pulitzerovu cenu za novinársku prácu dnes dostali denník The New York Times za spravodajstvo o koronavirovej pandémii a denník The Star Tribune za reportáže z udalostí po zabití černocha George Floyda po zásahu belošského policajta. Osobitného ocenenie na virtuálnej ceremónii newyorskej Kolumbijskej univerzity dostala 18-ročná Darnell Frazierová, ktorá zákrok proti Floyd natočila: jej video zverejnené na internete obletelo svet a vyvolalo hromadné protesty proti rasizmu a policajnej brutalite v celých Spojených štátoch.

 Kým The New York Times získal cenu za službu verejnosti, The Star Tribune, vychádzajúci v meste Minneapolis, má cenu za aktuálne spravodajstvo o zabití Floyda 25. mája 2020 a o následných občianskych nepokojoch v Minneapolise.

Floyd zomrel potom, čo mu takmer desať minút kľačal na krku policajt Derek Chauvin, neskôr odsúdený za vraždu. Pulitzerov výbor označil spravodajstvo o dianí v Minneapolise, kde protestujúci zapaľovali aj budovy, za "naliehavé, smerodajné a jemne odtienené".

Vo fotožurnalistických kategóriách uspela agentúra AP, a to rovnako za zachytenie protestov proti rasovej nespravodlivosti v USA a tiež vplyvu koronavirovej pandémie na seniorov v Španielsku. Medzi víťaznými snímkami je napríklad fotografia hlavného fotoreportéra AP v Španielsku Emilia Morenattiho, na ktorej je staršia dvojica bozkávajúca sa cez plastovú ochranu.

Darnell Frazierová dostala zvláštne ocenenie za "odvážny záznam vraždy George Floyda, video, ktoré podnietilo protesty proti policajnej brutalite po celom svete a vyzdvihlo zásadnú úlohu občanov v novinárskom hľadaní pravdy a spravodlivosti," zdôvodnil ocenenie Pulitzerov výbor.

V novinárčine bolo len málo rokov podobných roku 2020, kedy bolo takmer všetko dianie ovplyvnené pandémiou covidu-19, napísala agentúra AP. Držitelia ocenenie mali byť pôvodne zverejnení 19. apríla, ale výbor Pulitzerovej ceny akciu odložil na jún, aby dal svojim 18 členom možnosť diskutovať o kandidátoch na osobnom stretnutí. Ceremónia bola kvôli pandémii odložená aj vlani, kedy bola posunutá o dva týždne.

Pulitzerové ceny udeľuje Kolumbijská univerzita v New Yorku nielen za novinársku prácu, ale aj za literatúru, drámu a hudobnú tvorbu. Renomovaná spisovateľka indiánskeho pôvodu Louise Erdrichová tak získala Pulitzerovu cenu za beletriu vďaka románu The Night Watchman (Nočný strážca). Uspela tiež už zosnulá novinárka Leslie Payne a jej dcéra Tamara Payne, ktoré sú spoluautorkami životopisu Malcolma X, amerického islamského duchovného a bojovníka za ľudské práva, The Dead Are Arising: The Life of Malcolm X. Pulitzerova cena za najlepšiu divadelnú hru pripadla dráme z prostredia kulinárskej súťaže The Hot Wing King autorky Katori Hallovej.

Hudobnú Pulitzerovu cenu získala skladateľka Tania Leonov za kompozíciu Stride, ktorú porotcovia opísali ako "hudobný cestu plnú prekvapení, so silnými rytmickými motívmi, ktoré začleňujú tradície černošskej hudby USA a Karibiku do západnej orchestrálnej štruktúry".

Pulitzerové ceny za novinársku prácu boli prvýkrát udelené v roku 1917 a sú považované za najprestížnejšie ocenenie v odbore v Spojených štátoch. Ocenenie, ktoré sa v súčasnosti udeľuje vo viac než 20 kategóriách, založil americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer.