Politico: Medzi najvplyvnejšími 28 osobnosťami Európy budúceho roka je aj Šefčovič a Pavel

Politico: Medzi najvplyvnejšími 28 osobnosťami Európy budúceho roka je aj Šefčovič a Pavel Archív P.Š. a P.P.

Podpredseda EK Maroš Šefčovič a český prezident Petr Pavel sa dostali na zoznam 28 najvplyvnejších osobností, ktoré budú podľa bruselského webu Politico spoluurčovať charakter Európy v roku 2024.

Web rozdelil vplyvné osobnosti do troch skupín: Doers (Pracanti), Dreamers (Snílkovia) a Disrupters (Narušitelia). Do prvej skupiny radí Politico "ľudí s výkonnou mocou", do druhej "tých, ktorí reprezentujú ideu určujúcu debatu" a do tretej "ty s najlepšími predpokladmi zvrátiť hru nečakaným smerom". Šefčovič získal šieste miesto medzi pracantmi, Pavel šieste miesto medzi rojkami.

Najvplyvnejší medzi rojkami bude podľa redakcie webu v budúcom roku ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého vlani Politico označilo za vôbec najdôležitejšiu osobnosť tohto roku. Patrí sem aj väznený predák ruskej opozície Alexej Navalnyj, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová, šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach či jeden zo strojcov brexitu Nigel Farage.

Medzi pracantmi okrem Šefčoviča figuruje na prvej priečke talianska premiérka Giorgia Meloniová, nasledovaná predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Patrí sem aj šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak alebo vodca britských labouristov Keir Starmer.

Kategórii narušiteľov dominuje guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinová pred katalánskym separatistickým lídrom Carlesom Puigdemontom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Maroš Šefčovič ako "ten, čo opravuje"

"Je v Berlaymonte práca, ktorú Maroš Šefčovič momentálne nerobí? Päťdesiatsedemročný Slovák vo svojom treťom funkčnom období eurokomisára nazbieral toľko pracovných pozícií, že sa mu všetky na jednu vizitku ani nezmestili. Kto je šéfom zelenej dohody EÚ? Šefčovič. Hlavný muž Bruselu pre rokovania o brexite so Spojeným kráľovstvom? Šefčovič. Kto má na starosti medziinštitucionálne vzťahy a predvídavosť? Šefčovič. Vzťahy s Andorrou, Islandom, Monakom, Nórskom, Lichtenštajnskom, San Marínom a Švajčiarskom? Šefčovič. A kto napísal obracač strán s názvom „Poháňame EÚ vpred: priame rozhovory s Marošom Šefčovičom“? Spoiler alert: Bol to Šefčovič," píše Politico o slovenskom neúspešnom kandidátovi na prezidenta.

"Jeho ďalšia výzva však môže byť tá najťažšia: Šefčovič, ktorý zdedil portfólio Green Deal od Fransa Timmermansa, keď odišiel z Komisie a vrátil sa do národnej politiky v Holandsku, dostal za úlohu poraziť hroziacu hrozbu pre vlajkové politiky von der Leyenovej pred júnovými európskymi voľbami. Čoraz väčší počet vlád a členov Európskeho parlamentu – vrátane von der Leyenovej vlastnej Európskej ľudovej strany – presadzuje slabšiu zelenú legislatívu EÚ, keďže politiky začínajú narážať na peňaženky voličov. Zvládne teda Šefčovič túto prácu? Alebo je to jedna bažina, ktorú komisár nemôže opraviť?" pýta sa Politico.

Jastrab Pavel

Redakcia serveru dnes Pavla označila za výrazného "jastraba" vo vzťahu k Rusku a Číne ktorý jednoznačne podporuje Ukrajinu a volá po rozšírení NATO. Vôbec najvplyvnejšou osobnosťou bude podľa webu budúci rok pravdepodobný nový poľský premiér Donald Tusk, ktorý chce napraviť pošramotené vzťahy svojej krajiny s Európskou úniou.

Politico v Pavlovom krátkom profile zdôrazňuje, že využíva svoje skúsenosti z pôsobenia vo funkcii šéfa vojenského výboru NATO a usiluje sa o efektívnejšiu podporu pre Kyjev. Nechce tiež v žiadnom prípade, aby Čína získala úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, prípadný mier musí podľa neho vychádzať z ukrajinských požiadaviek.

V budúcom roku podľa webu môže Pavel potvrdiť svoj ústretový prístup k Taiwanu, s ktorého prezidentkou Cchaj Jing-wen si ako prvý európsky štátnik volal hneď po svojom zvolení a verejne hovoril aj o možnej osobnej schôdzke. To vyvolalo kritiku od Pekingu, ktorý považuje kontakty s taiwanskými politikmi za zasahovanie do svojich záležitostí.

"Môže byť rok 2024 rokom, v ktorom Pavol splní svoj sľub stretnúť sa s Cchaj a pošliape tak najčervenšiu z línií Pekingu?" pýta sa Politico.