Pavel upozornil na falošné video, ktoré sa o ňom šíri (VIDEO)

Pavel upozornil na falošné video, ktoré sa o ňom šíri (VIDEO) Reprofoto FB Generál Pavel

Na internete koluje falošné video, v ktorom ktosi zostrihal vyjadrenie českého prezidentského kandidáta Petra Pavla tak, že nabáda k vojne s Ruskom. Upozornil na to na twitteri sám kandidát a doplnil aj pôvodné vyjadrenia, ktoré autori falošného videa použili. Polícia sa už zaoberá obrázkom falošnej SMS podpísanej Pavlom, ktorý sa tiež objavil na internete, aj keď nie je jasné, či takéto textové správy skutočne ľuďom chodili.

"Na internete koluje falošné video. Pozrite sa na originál, ako som odpovedal jednej pani v Ostrave na jej otázky. Na záver uvidíte, ako moju odpoveď zostrihali. Klamstvo a manipulácia ale v týchto voľbách nezvíťazí," napísal Pavel na twitteri aj na facebooku.

V pôvodnej odpovedi Pavel hovorí o tom, že Západ môže pomôcť Ukrajine vyhrať vojnu s Ruskom tým, že jej dodá kvalitnejšie zbrane a bude pokračovať v protiruských sankciách. "Pretože priamo do toho vstúpiť naozaj nemôžeme," povedal. Vo falošnom videu však jeho vyjadrenie niekto zostrihal tak, že má úplne opačné vyznenie.

Polícia sa už zaoberá falošnou SMS správou, ktorej autor menom Pavla vyzýval príjemcu, aby sa dostavil na pobočku armády, kde dostane výzbroj na mobilizáciu na Ukrajine. Screenshot týchto správ sa objavil na sociálnych sieťach, Lidové noviny v sobotu však uviedli, že polícii sa zatiaľ nepodarilo preukázať, že by takáto správa na telefón skutočne niekomu prišla.