Osem premiérov vrátane Hegera vyzvalo sociálne siete na boj s dezinformáciami

Osem premiérov vrátane Hegera vyzvalo sociálne siete na boj s dezinformáciami Foto: Úrad vlády SR

Slovenský premiér Eduard Heger, český Petr Fiala spolu s ďalšími šiestimi predsedami vlád európskych krajín v otvorenom liste vyzvali prevádzkovateľov najväčších sociálnych sietí k efektívnejšiemu boju s dezinformáciami. Znenie listu dnes zverejnil český úrad vlády v tlačovej správe. Predsedovia vlády varujú pred využívaním sociálnych platforiem na vyvolávanie nepokojov, násilia v uliciach, šírenie propagandy alebo dezinformácií.

List podpísali predsedovia vlád Slovenska, ČR, Poľska, Ukrajiny, Moldavska, Estónska, Lotyšska a Litvy. Upozornili na to, že sociálne siete sa stali v demokratických krajinách "virtuálnym bojiskom", ktoré využívajú nepriateľské mocnosti na dezinformačné kampane. Majú podľa nich za cieľ destabilizovať a oslabiť demokratické krajiny.

Na čele informačnej vojny sa podľa premiérov ocitlo po začiatku vojny na Ukrajine napríklad Moldavsko. "Útoky sú však vedené aj na všetky naše krajiny, pretože aj keď sa priame ciele líšia, konečné ciele informačnej vojny sú univerzálne," píše sa v liste. Informácie majú krajiny destabilizovať, oslabiť ich demokratické zriadenie, zmariť vstup Moldavska a Ukrajiny do EÚ či oslabiť podporu Ukrajiny čeliacej ruskej agresii, mienia politici.

Sociálne siete by nemali podľa premiérov napríklad prijímať platby od osôb, na ktoré sú uvalené sankcie kvôli ich konaniu namierenému proti demokracii a ľudským právam. "Návrhy algoritmov by mali pri propagácii obsahu uprednostňovať presnosť a pravdivosť pred zapojením. Musí byť tiež transparentnejší," napísali.

Platformy by tiež podľa predsedov vlád mali vyčleniť dostatočné personálne a finančné zdroje, aby mohli účinne reagovať na "výzvy spojené s moderovaním obsahu". Na mysli majú predovšetkým nenávistné prejavy, pri ktorých nemusia stačiť algoritmy, ale rozhodujúca je ľudská kontrola. Spoločnosti by sa tiež mali zaoberať hrozbou, ktorou znamenajú fotografie a dezinformácie vytvorené umelou inteligenciou. Takéto fotografie a texty by mali byť jasne označené, aby bolo možné ich rozpoznať, doplnili signatári listu.

K týmto riešeniam je podľa premiérov nutný globálny prístup k regulácii sociálnych sietí, ale aj samoregulácia zo strany veľkých firiem. "Vzhľadom k celosvetovej dominancii obmedzeného počtu hráčov sa táto potreba stáva ešte naliehavejšou," napísali. Vyzvali aj k širšej spolupráci s vládami, občianskou spoločnosťou, odborníkmi, akademikmi, nezávislými médiami a subjektmi, ktoré sa zaoberajú preverovaním faktov.