Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a pred Oscarmi ďalej zbiera ocenenia (VIDEO)

Film Oppenheimer opanoval ceny BAFTA a pred Oscarmi ďalej zbiera ocenenia (VIDEO)

Historický film Oppenheimer o fyzikovi považovanom za otca jadrovej bomby ovládol tohtoročné ceny britskej filmovej akadémie (BAFTA), keď získal ocenenie pre najlepší film a jeho tvorcovia zvíťazili aj v šiestich ďalších kategóriách. Režisér Christopher Nolan si odnáša cenu za najlepšiu réžiu a Cillian Murphy, ktorý stvárnil hlavnú postavu Roberta Oppenheimera, je najlepším hercom v hlavnej úlohe.

Trojhodinová dráma tak pokračuje v úspešnom ťažení sezónou filmových ocenení, ktoré vyvrcholia za necelý mesiac udeľovaním Oscarov. Na ceny americkej filmovej akadémie sú jeho autori nominovaní v 13 kategóriách. Na konte pritom už majú okrem iného päť Zlatých glóbusov.

Prehľad držiteľov cien BAFTA v hlavných kategóriách za rok 2023:

Najlepší film: Oppenheimer - réžia Christopher Nolan

Najlepší britský film: Zóna záujmu - réžia Jonathan Glazer

Réžia: Christopher Nolan - Oppenheimer

Herec v hlavnej úlohe: Cillian Murphy - Oppenheimer

Herečka v hlavnej úlohe: Emma Stone - Chudáci

Herec vo vedľajšej úlohe: Robert Downey Jr. - Oppenheimer

Herečka vo vedľajšej úlohe: Da'Vine Joy Randolph - Zimné prázdniny

Dokument: 20 dní v Mariupole - réžia Mstyslav Černov

Animovaný film: Chlapec a volavka - réžia Hajao Mijazaki

Neanglicky hovorený film: Zóna záujmu - Poľsko; réžia Jonathan Glazer

Trinásť nominácií mal Nolanov film aj na ceny BAFTA a čakalo sa tak, či neprekoná rekord westernu Butch Cassidy a Sundace Kid, ktorý v roku 1971 pozbieral deväť cien. Oppenheimer nakoniec premenil sedem nominácií, keď zvíťazil aj v troch technických kategóriách. Hereckú cenu má aj Robert Downey Jr. za výkon vo vedľajšej úlohe.

Médiá si všímali, že pre Nolana išlo o prvú cenu BAFTA, hoci má na konte množstvo úspešných filmov. Vo svojom prejave to označil za "neskutočnú česť", zároveň pri tejto príležitosti vzdal hold organizáciám, ktoré sa usilujú o "zníženie počtu jadrových zbraní vo svete", uvádza magazín Variety.

Podobne ako Nolan bol favoritom na víťazstvo aj Murphy, ktorý na pódiu hovoril o tom, ako „kolosálne“ zložitou osobnosťou Oppenheimer bol. "Kto je pre niekoho netvor, je pre iného hrdina. A preto milujeme filmy, pretože máme priestor na to oslavovať a konfrontovať a vyšetrovať túto zložitosť," dodal.

Päť ocenení si zo slávnostného večera odnáša "gotická" komédia Chudáci režiséra Jorgosa Lanthimosa, ktorá rozpráva príbeh znovuzrodenej viktoriánskej ženy prežívajúcej surrealistický život a sexuálne prebudenie. Herečka Emma Stone za jej stvárnenie získala cenu za ženský výkon v hlavnej úlohe.

Medzi ocenenými snímkami sú tiež Zóna záujmu o rodine žijúcej za múrmi nacistického koncentračného tábora v Osvienčime alebo dokument 20 dní v Mariupole o ruskom obliehaní mesta na juhovýchode Ukrajiny. Naprázdno naopak vyšli tvorcovia Barbie, teda najzárobkovejšieho filmu minulého roka, poznamenala spravodajská spoločnosť BBC.

Žiadnu zo svojich nominácií nepremenili ani snímky Zabijaci rozkvitnutého mesiaca a Maestro, ktoré rovnako ako Oppenheimer, Chudáci, Barbie aj Zóna záujmu figurujú v desiatke nominovaných v hlavnej oscarovej kategórii. V tej vlani aj predvlani zvíťazili iné filmy ako na cenách BAFTA.

Odovzdávanie Oscarov je na programe v noci na 11. marca.