Hlavnú cenu amerického Združenia filmových a televíznych hercov má Oppenheimer (VIDEO)

Hlavnú cenu amerického Združenia filmových a televíznych hercov má Oppenheimer (VIDEO)

Hlavnú cenu amerického Združenia filmových a televíznych hercov (SAG) v noci na nedeľu získala dráma Oppenheimer, ktorá tak podľa agentúry AP naďalej dominuje tohtoročnej sezóne udeľovania filmových cien. Snímka o vynálezcovi atómovej bomby je aj hlavným favoritom pre marcové odovzdávanie Oscarov.

Popri hlavnej cene za vynikajúce obsadenie bol Oppenheimer vyznamenaný aj v dvoch hereckých kategóriách. Ako herec v hlavnej úlohe cenu získal Cillian Murphy, ktorý v snímke stvárnil vedca Roberta Oppenheimera, z najlepšieho výkonu vo vedľajšej úlohe sa radoval jeho filmový kolega Robert Downey Jr.

Odovzdávanie 30. cien SAG mohli tento rok po prvýkrát diváci sledovať v priamom prenose na streamovacej platforme Netflix. Kto tak urobil, videl aj vyznamenanie Lily Gladstoneovej za hlavnú úlohu v dráme Zabijaci rozkvitnutého mesiaca a Da'Vine Joy Randolphovej za vedľajšiu úlohu v snímke Zimné prázdniny.

V televíznej kategórii hlavnú cenu za drámu získal seriál Boj o moc a za komédiu seriál Medveď. Cenu za celoživotný prínos si odniesla Barbra Streisandová.

Ceny SAG bývajú predovšetkým v hereckých kategóriách považované za dobrý ukazovateľ toho, kto pravdepodobne získa Oscara. Práve herci totiž tvoria jednu z najväčších skupín hlasujúcich o udeľovaní Oscarov.

Oppenheimer už tento rok ovládol Zlaté glóbusy, kde získal päť cien, vrátane tých za najlepšiu drámu a najlepšiu réžiu, či ceny britskej filmovej akadémie BAFTA, kde bol ocenený sedemkrát. Na Oscara má nominácií 13.