Hackeri sa dostali do facebookových účtov tisícov Slovákov a Čechov

Hackeri sa dostali do facebookových účtov tisícov Slovákov a Čechov Ilustr.foto z filmu Hackers

Hackeri získali prihlasovacie údaje tisícov českých a slovenských používateľov Facebooku. Nalákali ich na podvodné správy o teroristickom útoku v Prahe. Uviedla to antivírusová firma Eset.

 

 

Útok spočíva v tom, že podvodníci najprv získali prihlasovacie údaje niekoľkých desiatok užívateľov a na ich profily umiestnili zdieľaný odkaz na falošný spravodajský článok o tom, že v Prahe došlo k teroristickému útoku s väčším množstvom obetí. Príspevok obsahuje fotografiu z údajného miesta činu, na ktorej je v skutočnosti miesto teroristického útoku v Nice alebo útok v Bagdade z roku 2010. Najnovšie sa šíri tiež falošná správa, že český prezident Miloš Zeman bol zavraždený vo vlastnom dome.

 

"Ak na tento link klikne ďalšia obeť, neotvorí sa jej spravodajský článok, ale falošná verzia prihlasovacej stránky k Facebooku. Zadaním prihlasovacích údajov ich tak obeť odovzdá útočníkovi a stráca tým kontrolu nad svojím facebookovým účtom. Medzitým môžu útočníci podvodné stránky šíriť ďalej cez profil novej obete, "uviedol manažér technickej podpory Esetu Pavel Matějíček. Obeť vyplní prihlasovacie údaje, pretože sa domnieva, že sa tým dostane k spravodajskému článku o veľkej tragédii, ktorá sa mala odohrať geograficky blízko. Útočník využíva nielen zvedavosť ale aj strach.

V iných prípadoch útočník cez profil napadnutého užívateľa okomentuje informáciu o teroristickom útoku s tým, že vo svojom komentári označí kontakty tejto obete, čím sa snaží nalákať viac ľudí. Útočníkom ovládaný profil zdieľa škodlivý link aj do facebookových skupín, ktorých členom je podvedená obeť.

"Ľudia by mali zbystriť vždy, keď si od nich nejaká stránka vyžiada prihlasovacie údaje k účtu na sociálnej sieti a aj v prípade, že vyzerá ako Facebook, Twitter alebo Instagram. V tom prípade stačí skontrolovať adresu samotnej stránky, ktorá má iný názov aký má stránka Facebooku či iné sociálne siete," varuje Matějíček.

Česká polícia už na začiatku augusta oznámila, že preveruje šírenie správ o údajne hroziacich teroristických útokoch v obchodoch či v dopravných prostriedkoch.