Slávnostný galavečer Slnko v sieti odvysiela RTVS exkluzívne v priamom prenose

Slávnostný galavečer Slnko v sieti odvysiela RTVS exkluzívne v priamom prenose

Slávnostné odovzdávanie Národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutoční už tento piatok 26. apríla 2024 v sále Slovenského rozhlasu. RTVS ho odvysiela v priamom prenose o 20.30 h na Jednotke. Počas večera bude okrem iného odovzdaná Národná cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodla verejnosť.

Aj tento ročník slávnostného udeľovania ocenení bude moderovať Branislav „Bruno“ Ciberej a odvysiela ho RTVS už tento piatok o 20:30 h v priamom prenose na Jednotke.

„RTVS je dlhodobo najväčším koproducentom slovenskej filmovej tvorby, a preto sa tešíme, že aj toho roku budeme toto významné podujatie vysielať v priamom prenose a v hlavnom vysielacom čase. O to viac, že sa bude vysielať z budovy Slovenského rozhlasu,” povedal generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Výnimočnou udalosťou je záštita nad aktuálnym ročníkom, ktorú prevzala prezidentka Slovenskej republiky pani Zuzana Čaputová. Počas slávnostného večera si organizátori večera pripomenú 15. výročie založenia Audiovizuálneho fondu, 75. výročie založenia Vysokej školy múzických umení či 100. výročie narodenia Jozefa Kronera a Ladislava Chudíka.

Diváci a prítomní hostia sa môžu tešiť na množstvo slovenských hereckých hviezd a tiež na špeciálne hudobné vystúpenia. Za sprievodu Symfonického orchestra, pod taktovkou dirigentky Michaely Rózsa Růžičkovej, si vypočujú viacero filmových skladieb. Zaznie pieseň Tajomstvo z filmu Slúžka, skladba Húsky z rozprávky Tri zlaté dukáty a tiež legendárny song Hany Hegerovej Ten zlodej čas. Okrem vyhodnotenia 18 kategórií a Diváckej ceny, ktorú odovzdá moderátor relácie RTVS Kinorama, herec Peter Kočiš, bude opäť udelená aj cena za Výnimočný prínos slovenskej audiovizuálnej kultúre. Laureátkou za rok 2023 sa stane ikona slovenského filmu herečka Božidara Turzonovová.

“Celkovo bolo prihlásených rekordných 34 filmových a televíznych diel. V kategórii Najlepší hraný film STFA vyberala spomedzi 11 prihlásených prác, v kategórii Najlepší dokumentárny film z 13 projektov a napokon v kategórii Najlepší animovaný film zo 6 prihlásených prác. Veľmi sa tešíme, že slovenská audiovizuálna tvorba je takáto bohatá a že kvalita našej kinematografie stúpa, o čom svedčí aj stúpajúce množstvo divákov, ktorí na slovenské filmy chodia do kín,” povedala Katarína Krnáčová, prezidentka Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

RTVS, ako najväčší koproducent slovenských filmov, získala s 12 dielami celkovo najviac nominácií v každej kategórii. O prestížne ocenenie Najlepší hraný film sa bude o víťazstvo uchádzať hneď so všetkými tromi nominovanými filmami. Najväčšími rivalmi v aktuálnom ročníku sú dva úplne odlišné žánre – čierna komédia Invalid v réžii Jonáša Karáska s 13 nomináciami a historická dráma Slúžka v réžii Mariany Čengel Solčanskej s rovnakým počtom nominácií.

RTVS po skončení galavečera Slnko v sieti odvysiela na Jednotke filmový portrét o legendárnej herečke Božidare Turzonovovej očami režisérky Yvonne Vávrovej.

Organizátorom národných filmových ocenení Slnko v sieti je Slovenská filmová a televízna akadémia, spoluorganizátormi Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenský filmový ústav, partnerom je dafilms.sk a SOZA.
Viac informácií o národných filmových cenách Slnko v sieti nájdete na stránke www.slnkovsieti.sk .