Atentát na Pellegriniho? Na web agentúry ČTK zaútočili hackeri a zverejnili vymyslenú správu

Atentát na Pellegriniho? Na web agentúry ČTK zaútočili hackeri a zverejnili vymyslenú správu Ilustr. foto: Eset

Na spravodajskom webe České noviny, ktorý patrí Českej tlačovej agentúre ČTK, sa objavili závažné no nepravdivé správy o pokuse o atentát na Petra Pellegriniho, za ktorým mal byť 24 ročný Ukrajinec. Dokonca čitateľom prišli aj notifikácie o tejjto správe. Šlo ho vymyslenú správu hackerov, na čo následne upozornila aj samotná agentúra:

„ČTK upozorňuje, že na jej spravodajskom webe České noviny boli dnes dopoludnia neznámym útočníkom umiestnené dva vymyslené texty, ktoré nepochádzajú z jej produkcie. Ide o text s titulkom „BIS zabránila pokusu o atentát na novozvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimoriadne vyhlásenie ministra Lipavského k tomu istému. Tieto dezinformácie boli útočníkmi zverejnené aj s príslušnými notifikáciami v mobilnej aplikácii Českých novín. ČTK vo svojom spravodajskom servise žiadnu informáciu v tomto znení nevydala,“ píše vo vyhlásení ČTK.

Prípadom sa zaoberá česká tajná služba BIS.

"Útočník prelomil zabezpečenie účtu publikačného systému webu České noviny, spravodajský servis ČTK, ktorý agentúra distribuuje svojim klientom, dotknutý nebol," uviedla hovorkyňa ČTK Martina Vašíčková.

Útočník text zverejnil v češtine a angličtine.

"Správy boli z webu Českých novín odstránené a prístupy zablokované,“ uviedla hovorkyňa.

ČTK podľa nej o útoku komunikuje s Bezpečnostnou informačnou službou, Národným úradom pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť a políciou. "Ďalšie informácie zatiaľ poskytovať nebudeme," dodala hovorkyňa.

"O hackerskom útoku na ČTK vieme a sme pripravení poskytnúť maximálnu súčinnosť," uviedol na sieti X NÚKIB.