Islamisti sa vyhrážajú smrťou komikovi z televízneho seriálu

Islamisti sa vyhrážajú smrťou komikovi z televízneho seriálu Foto: Arab Got Talent 3

Saudskoarabskému hercovi Násirovi Kasabímu sa radikálna skupina Islamský štát (IS) vyhráža za to, že sa jej v novom televíznom seriáli vysmieva.

 

 

Vo svojej krajine známy herec dnes podľa agentúry AFP vyhlásil, že vyhrážkam neustúpi a neprestane vyjadrovať svoje názory na islamský extrémizmus. Na internete má okrem hrozieb už aj veľkú podporu.

"Alah nás ochráni. Prácou umelca je hovoriť pravdu, aj keď mu to škodí. To je cena, ktorú musíme zaplatiť," povedal moslimský komik na webe saudskoarabskej satelitnej televízie MBC, ktorá sporný seriál v čase ramadánu vysiela a je dostupná v celom arabskom svete.

Kasabí hrá v satirickom seriáli saudskoarabského otca, ktorý ide do Sýrie za bojovníkov IS, aby priviezol späť domov svojho syna žijúceho s prívržencami islamskej svätej vojny, džihádu. V jednej scéne napríklad omdlie, keď je vyzvaný, aby podrezal jedného zo zajatých "neznabohov". Vysmieva sa aj moslimkám, ktoré odišli do Sýrie, aby poskytovali sex bojovníkom IS.

Komik tak ako v minulosti kritizuje krajne konzervatívnych moslimamov v Saudskej Arábii. V minulosti sa zvlášť uštipačne v seriáli venoval náboženskej polícii, ktorá v Saudskej Arábii dohliada na dodržiavanie koránu.