The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO)

The Jerusalem Post: Médiá robia zo zajatých členov Islamského štátu celebrity (VIDEO) Reprofoto youtube/itv

Mnohých Iračanov a Sýrčanov poburuje ako o členoch samozvaného Islamského štátu (IS) píšu niektoré hlavne západné médiá. Robia z nich celebrity, pýtajú sa ich na ich životné plány a ignorujú otázky týkajúce sa vraždenia a mučenia obetí.

 

Denník The Jerusalem Post napísal, že jedným z týchto rozhnevaných ľudí je Mahmúd Šajch Ibrahim, ktorý bol svedkom brutálnych zločinov IS za svojho niekoľkoročného pôsobenia po boku reportérov, ktorí informovali o vojnách v Iraku a Sýrii.

Celebritou britskej tlače sa stala Britka Shamima Begumová, ktorá sa v Sýrii pripojila k IS a o svojom živote rozprávala v rozhovoroch s denníkom The Times a neskôr s televíziou Sky a BBC. Je v tábore v Sýrii, chce ísť domov, medzi jednotlivými rozhovormi stihla porodiť dieťa. Spočiatku "to bolo príjemné, utínanie hláv nevadilo, z hľadiska islamu to bolo povolené," zhrnul jeruzalemský denník jej výpovede.

V Sýrii je teraz v táboroch podobných ľudí ako ona niekoľko tisíc, sú zo 41 krajín a z nich 800 sú Európania.

The Jerusalem Post upozornil, že v rozhovoroch s európskymi členmi IS nepadajú otázky o zotročení alebo znásilňovaní irackých jezídiek alebo genocíde jezídov. V tejto komunite je stále nezvestných okolo 3000 ľudí. Nikto sa nepýta ani na utrpenie, ktoré IS spôsobil mnohých Sýrčanom a Iračanom. Pýtajúci sa zato neustále zaujímajú o to, čo sa stane, až sa člen IS vráti domov. Z odpovedí často vyplynie, že opýtaní viedli pohodlný život v Európe a dobré podmienky mali aj v IS v Sýrii, kde boli často zaradení k vedeniu. Niektorým rodiny posielali peniaze, IS ich prevážal z miesta na miesto a nechával ich žiť v domoch po utečencoch.

Alí Barúdí prežil doby, keď IS okupoval iracký Mosul, a šokovalo ho, keď počul, ako bojovníci IS opisovali svoj život v radoch tejto organizácie ako príjemný. "Bolo to peklo na zemi a pričinil sa o to každý z nich," povedal Barúdí. Členovia IS zo seba robia obete a miestni sa pýtajú, či sa azda nemajú ospravedlniť za to, že robili ťažkosti. Barúdí poznamenal, že ľudia z IS nie sú nevinní, že stačí pripomenúť nezvestnej jezídky, zdemolované mestá, masové hroby a tisíce sirôt a vdov.

Spisovateľ Idrís Ahmad napísal, že je scestné budovať sympatie k Britke Begumovej, ktorá musí byť postavená pred súd. "Sýria ale taký proces zaručiť nedokáže, takže je to na Británii. Ale Británia nesmie opakovať omyl Američanov. Guantánamo bol jeden z najväčších propagandistických úspechov džihádu. Ohromuje ma, že o zajatých západných členoch IS sa hovorí len s ohľadom na to, či a ako môžu ohroziť svoju vlasť. Sú to kolonizátori, ktorí zotročovali, zabíjali a znásilňovali Iračanov a Sýrčanov," napísal Ahmad.