Snahou vládnej koalície je ovládnuť RTVS. Našou odpoveďou je hromadná pripomienka a protest

Snahou vládnej koalície je ovládnuť RTVS. Našou odpoveďou je hromadná pripomienka a protest Ilustr. foto: Facebook M. Šimkovičová

Ministerstvo kultúry pod vedením Martiny Šimkovičovej predložilo do pripomienkového konania návrh zákona, ktorým chce po 13 rokoch úplne zrušiť RTVS, nahradiť ju novou inštitúciou a totálne pomeniť jej fungovanie. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) považuje tento krok za škodlivý pre slobodu slova a demokraciu na Slovensku. Vládna garnitúra sa návrhom snaží vrátiť RTVS do stavu 90. rokov, pričom ju chce ovládnuť finančne, programovo aj spravodajsky. Zvažovať budeme preto všetky legislatívne kroky, ktoré máme k dispozícii, pričom pripravujeme aj hromadnú pripomienku, čím vyzývame všetkých, ktorých sa návrh týka, aby sa k nám pripojili. 

„Napriek tomu, že sa nám spoločnými silami podarilo zastaviť promafiánsky balíček, ktorý mal už o pár dní platiť, vládna koalícia pokračuje vo svojich neprijateľných krokoch ďalej. Robert Fico útočí po snahe ovládnuť SIS nielen na našich spojencov - bratov Čechov, na naše ústavné inštitúcie, ale najnovšie aj na nezávislosť RTVS. Snahou vládnej koalície je ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas, aby sa z nezávislých správ stali správy, ktoré budú lahodiť Ficovi, Dankovi a Pellegrinimu,“ povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling.

Podrobnosti: Šimkovičovej návrh zákona mení RTVS na STR, zbavuje sa Machaja a prináša do telerozhlasu vládny dohľad

Medzi zmenami je napríklad voľba členov kontrolnej rady. Štyroch majú naďalej voliť poslanci, ale troch má priamo menovať aj odvolávať minister či ministerka kultúry, dvoch podľa uváženia, jedného na návrh ministra financií. Navyše, podľa nového zákona má rade pribudnúť jedna významná právomoc – voľba generálneho riaditeľa verejnoprávneho média. „Toto sú jasné kroky k tomu, aby sa z riaditeľa nezávislého a hlavne verejnoprávneho média stal lokaj Fica, Danka a Pellegriniho. Tento neakceptovateľný útok na RTVS po vzore Putina a Orbána nás ešte viac približuje k Rusku a Maďarsku a vzďaľuje nás od západnej demokracie,“ vysvetlil B. Gröhling s tým, že je najvyšší čas opäť vyjsť do ulíc a vyjadriť nesúhlas s autoritatívnou politikou tejto vlády. Protest bude v piatok 15. marca o 18:00 na Námestí slobody v Bratislave. „Čelíme výzve zastaviť Roberta Fica a musíme dokázať aj našim zahraničným partnerom, že Fico neprezentuje to, čo si náš národ želá a ctí,“ dodal.

Odporúčame aj: Šimkovičová je roky nástrojom proruskej dezinfoscény

Podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka vznikne Rada Slovenskej televízie a rozhlasu, v ktorej nebude mať priestor nikto iný, len nominanti vlády, čo zaváňa jednoznačným ovládnutím. Vzniknúť má aj Programová rada, ktorá vyzerá ako cenzorský inštitút, pripomienkovanie skrátili na 9 dní, čím obmedzili možnosť reagovať. „Nie je jasné, akými dátami sa ministerka Šimkovičová pri tvorbe návrhu zákona riadila, no podľa Eurobarometra aj domácich prieskumov je verejnoprávna RTVS najdôveryhodnejším médiom na Slovensku. Verejnoprávne médiá sú najdôveryhodnejšie aj v celej EÚ, výnimkou sú len Maďarsko a Poľsko. Zdá sa, že Danko a spol. chcú túto dôveru úplne zničiť len preto, aby si splnili svoj malý sen a vládnom médiu. Je úplne jasné, kde sa SNS, ktorá je totálne pohltená ruskou propagandou, inšpirovala,“ povedal René Parák s tým, že zástupcovia SNS sa model Maďarska či Poľska snažia nastoliť aj na Slovensku.

Ak chcú mať podľa jeho slov ľudia predstavu o tom, ako bude vyzerať spravodajstvo pod palcom vládnej koalície, stačí si spomenúť na 90. roky. „Priestor v RTVS dostane najmä provládna propaganda, emotívne zafarbené reportáže a podlizovanie sa vládnym politikom. Zo Slovenska sa opäť stane čierna diera Európy, s ktorou nebude chcieť mať civilizovaný svet nič spoločné, čo už teraz počúvame od Čechov,“ dodal René Parák. K stavu médií na Slovensku pripravuje SaS aj konferenciu, ktorá sa bude tykať možnej ústavnej ochrany práva na informácie, konať sa bude v najbližšej dobe.

„Na Slovensku zažívame ťažké časy a bude ešte horšie. Vládna koalícia nepozná hranice ani dno, pred ničím sa nezastaví. Pripravuje ďalšie veci, príkladom je tento návrh zákona o RTVS, aj iné kroky voči mimovládkam, občianskej spoločnosti. A takto to pôjde ďalej, kým neovládnu celú občiansku spoločnosť,“ povedal poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa a dodal, že je na nás, aby sme sa aktivizovali.