Fico chce v zrýchlenom konaní presadiť nový kontroverzný zákon o RTVS

Fico chce v zrýchlenom konaní presadiť nový kontroverzný zákon o RTVS Ilustr. foto: ÚV SR

Premiér Robert Fico povedal, že bude presadzovať zrýchlené rokovanie parlamentu o zmenách vo fungovaní RTVS. Návrh príslušného zákona, ktorý pripravilo ministerstvo kultúry, už kritizovala opozícia, mimovládky aj medzinárodné organizácie zo zahraničia ako snahu Ficovej vlády ovládnuť RTVS.

"To, ako sa správa vedenie RTVS a zamestnanci, nemôže garantovať objektívne a nezávislé vysielanie. Sú v súboji s vládou. Preto sú splnené všetky podmienky na skrátené legislatívne konanie," povedal Fico.

Skrátené legislatívne konanie umožňuje návrh zákona definitívne schváliť už na jednej schôdzi parlamentu.

Návrh počíta okrem iného s výmenou vedenia RTVS, so silnejším vplyvom štátu na túto inštitúciu alebo so zriadením novej rady pre dohľad nad jej programom, ktorý pripomína cenzúrne inštitúcie z čias socializmu.

Fico dlhodobo kritizuje nielen RTVS, ale aj hlavné spravodajské médiá ako SME, Denník N, Aktuality a TV Markíza, ktorým zástupcovia jeho strany odmietajú odpovedať na otázky. Redaktori Markízy sa zase sťažovali na zásahy nového šéfa spravodajstva Michala Kratochvíla do ich práce v prospech Ficovej vlády.

K prípadu Markízy sa vyjadrila už aj materská spoločnosť CME. Tá tvrdí, že jej Redakčná rada, zložená z renomovaných novinárov, došla po preverení na mieste k záveru, že Markíza dodržiava všetky štandardy etickej a profesionálnej žurnalistiky a dbá na zásady objektivity, nestrannosti a vecnej správnosti. CME patrí do skupiny PPF rodiny zosnulého českého podnikateľa Petra Kellnera.