Šimkovičová argumentuje pri zmene RTVS len politickým rozhodnutím

Šimkovičová argumentuje pri zmene RTVS len politickým rozhodnutím Foto: MKSR

Keďže sa pod našu hromadnú pripomienku proti ovládnutiu RTVS vládnou mocou podpísalo 12 000 ľudí, ministerstvo kultúry nás dnes zavolalo na tzv. rozporové konanie k novej legislatíve. Rezort však bol podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) ako nesvojprávny, pričom sa celý čas odvolával len na politické rozhodnutie.

„Ani po dvoch hodinách sa nám nepodarilo presvedčiť zástupcov ministerstva o našich zásadných pripomienkach, ani jedna nebola plne akceptovaná. Stále sme sa pýtali na dôvody nového zákona, prečo sa nenovelizuje ten, ktorý existuje, prečo vznikajú nové rady, ktoré nespĺňajú verejnoprávny charakter a nie sú demokratické ani transparentné,“ povedal tímlíder SaS pre kultúru René Parák s tým, že odpoveď na drvivú väčšinu otázok bola, že to bolo politické rozhodnutie. Zásadné veci v návrhu podľa neho zostávajú, čo znamená, že zákon ako celok ublíži verejnoprávnosti a transparentnosti. „Nič sme sa nedozvedeli, k ničomu sme sa nedopracovali. Zákon bol šitý horúcou ihlou, z čoho mám rozpačitý pocit,“ povedal R. Parák s tým, že aj na otázky týkajúce sa bodov, ktoré sú v rozpore s Ústavou alebo európskou legislatívou, boli odpovede len veľmi vágne a všetko je len politickým rozhodnutím. „Tým boli aj návrh nového zákona, skrátené pripomienkovanie či avizované skrátené legislatívne konanie,“ dodal.

Poslanec NR SR za SaS Ondrej Dostál už absolvoval množstvo rozporových konaní, no s takým, akým bolo to dnešné, sa doteraz nestretol. „Tri dni po tom, ako sa skončil termín pripomienkovania, koná sa rozporové konanie. Vyhradili si na nás pol hodinu. Je nedôstojné pristupovať k pripomienkam verejnosti takýmto spôsobom,“ povedal. Je podľa neho úplne jasné, že išlo len o povinnosť, ktorú si ministerstvo muselo v zmysle zákona splniť. „Je jasné, že nebola žiadna vôľa zaoberať sa našimi pripomienkami, pričom odpovede boli typu, že je to náš názor, oni majú iný,“ vysvetlil O. Dostál. Celé stretnutie považuje za nekonštruktívne. Ministerstvo dokonca nevie ani to, či sa bude návrhom zaoberať budúci týždeň vláda, či sa bude prerokúvať skrátene. „Vraj to nezávisí od nich, lebo sa to rozhodne na inej úrovni. V drvivej väčšine nevedeli povedať nič konkrétne,“ poznamenal.

Ako naňho na záver nadviazala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková, ministerstvo vraj nie je spôsobilé, aby teraz rozhodlo o takých zmenách, o ktorých bude presvedčené, že budú v súlade s európskou legislatívou alebo s Ústavou. „Šokovalo ma, že je rezort pripravený posunúť vláde alebo ďalej v rámci legislatívneho procesu materiál s vedomím, že nie sú odstránené rozpory s európskou legislatívou či Ústavou,“ doplnila na záver s tým, že rezort len rešpektuje rozhodnutie vlády a na svoju úlohu pri ochrane verejnoprávnosti médií úplne rezignoval.