Slovensko mohlo mať špičkovú Univerzitnú nemocnicu, ale dostane len prístavbu

Slovensko mohlo mať špičkovú Univerzitnú nemocnicu, ale dostane len prístavbu Ilustr. foto: VŠZP

Nová špičková koncová nemocnica, univerzitné a vedecké pracoviská či kampus na bratislavských Rázsochách definitívne nebudú. Takmer trinásť rokov ministri zdravotníctva za Smer a Hlas predstierali záujem postaviť novú Univerzitnú nemocnicu práve v tejto lokalite, aby dnes vyšli s pravdou na povrch. Projekt Rázsoch pritom v novodobej histórii nebol v takom štádiu prípravy, ako je tomu dnes.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková sa rozhodla, že zastaví prípravu projektu novej Univerzitnej nemocnica na Rázsochách a namiesto toho sa len pokúsi zrekonštruovať a dostavať nemocnicu v Ružinove.

“Potvrdilo sa, že treba zmeniť územný plán, je potrebné zbúrať štadióny pri ružinovskej nemocnici, ktoré tam v súčasnosti stoja a je vysoko pravdepodobné, že samospráva bude požadovať za to kompenzácie. Všetci chceme, aby novú univerzitná nemocnica stála čo najskôr. Rázsochy pritom mali k dispozícii pozemok, mali stavebné povolenie, mali EIA a v podstate mali hotový projekt. V krátkom čase sa mohlo začať stavať,” povedal poslanec hnutia SLOVENSKO a exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

Dostavba a rekonštrukcia ružinovskej nemocnice sa má navyše realizovať za plnej prevádzky a tiež nie je známe, dokedy sa bude poskytovať zdravotná starostlivosť v nemocnici na Kramároch.

“Absolútne nerozumiem tomu, prečo nová detská nemocnica môže byť na Rázsochách, ale špičková koncová Univerzitná nemocnica, ktorá má slúžiť všetkým pacientom z celého Slovenska na Rázsochách byť nemôže,”doplnil Marek Krajčí.

“Slovensko týmto prichádza o príležitosť postaviť novú špičkovú Univerzitnú nemocniu a namiesto nej pacienti, zdravotníci, akademická a vedecká obec možno dostanú zrekonštuovanú ružinovskú nemocnicu a prístavbu k nej,” zhodnotil dnešné rozhodnutie vlády exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

O výstavbe novej Univerzitnej nemocnice na Rázsochách pritom rozhodla vláda Smeru v roku 2017, ktorá schválila návrh vtedajšieho ministra zdravotníctva a súčasného straníckeho kolegu Zuzany Dolinkovej Tomáša Druckera.

Je dôležité pripomenúť, ako vtedy lokalitu v Ružinove hodnotil Druckerov materiál:

Areál Nemocnice Ružinov sa nachádza v Bratislave, v mestskej časti Bratislava – Ružinov v hustej mestskej zástavbe.
Dopravné komunikácie vymedzujúce riešené územie zóny Bajkalská roh sú však veľmi zaťažené, ďalší urbanistický rozvoj v tomto území dopravne zaťaženie ešte zvýš
Dispozičné usporiadanie nemocnice Ružinov, neposkytuje dostatočný priestor pre optimalizáciu procesov a efektívne hospodárenie.
Vzhľadom na obmedzenia vyplývajúce z územných regulatívov, je pre súčasný stav poskytovania zdravotnej starostlivosti v rámci hlavného mesta suboptimálnym variantom rekonštrukcia a prípadná dostavba nemocnice.
Optimálny variant, s dôrazom na ekonomickú a energetickú hospodárnosť by bolo úplné odstránenie nemocnice Ružinov a postavenie novej nemocnice.

 

Na mieste je preto otázka: Čo máme hľadať za rozhodnutím ministerky Dolinkovej, že sa rozhodla pochovať takmer hotový projekt nemocnice na Rázsochách a rozhodla sa pustiť do nepripraveného projektu v Ružinove?