Pripravili sme hromadnú pripomienku proti ovládnutiu RTVS

Pripravili sme hromadnú pripomienku proti ovládnutiu RTVS Ilustr. foto: Facebook M. Šimkovičová

Aktuálne na Slovensku čelíme nebezpečenstvu ovládnutia verejnoprávnych médií a víťazstva hoaxov, dezinformácií a alternatívy nad zásadami objektívnej a slobodnej žurnalistiky. Napriek tomu, že koalícia a SNS hovoria, že novela zákona o RTVS je správna a nejde o žiadnu cenzúru, opak je pravdou. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto pripravila hromadnú pripomienku proti ovládnutiu RTVS.

Hromadná pripomienka je zverejnená na stránke https://www.mojapeticia.sk/campaign/hromadna-pripomienka-proti-ovladnutiu-rtvs-vladnou-mocou/aff3b925-02c7-48c4-9237-62abf870a1cf. Aby sa s ňou ministerstvo kultúry povinne muselo zaoberať, musí byť pod ňou podpísaných minimálne 500 ľudí.

„Včerajšia tlačová beseda rezortu kultúry bola absolútnou hanbou a ukážkou toho, že sa ľudia ako Andrej Danko, Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba neštítia ničoho. Urážky voči novinárom, vulgarizmy v priamom prenose, osobné útoky na riaditeľa RTVS. Zaznelo takmer všetko, ale nič podstatné a ani žiadny konkrétny návrh, prečo predložili do MPK takýto hanebný návrh zákona,“ povedal predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Kultúra a verejnoprávnosť na Slovensku dostali podľa jeho slov po včerajšom vystúpení pani ministerky facku, z ktorej sa budú zviechať ešte dlho. SNS pritom neuviedla jediný dôvod na zrušenie RTVS, isté je len to, že ide o priame politické ovládnutie tejto inštitúcie.

Slobodné médiá sú podľa B. Gröhlinga pilierom a nevyhnutnou súčasťou demokracie. „Pri krokoch tejto vlády na čele s Ficom, Pellegrinim a Dankom smerujeme z demokracie do autokracie, priamo po vzore Putina. Snahy vlády o zrušenie RTVS nemôžeme nechať tak,“ povedal. Okrem hromadnej pripomienky dnes opäť vyjdeme aj do ulíc. O 18:00 sa stretneme na Námestí Slobody v Bratislave a pri Dolnej Bráne v Košiciach.

Tímlíder SaS pre kultúru René Parák vyjadril v mene SaS silnú podporu zamestnancom RTVS a ubezpečil ich, že stojíme pri nich. „Ani po troch dňoch od zverejnenia návrhu zákona sme sa od predkladateľov nedozvedeli, aký je dôvod na predloženie, prečo treba rušiť existujúcu RTVS a nahrádzať ju novou STaR, ale ani to, aké sú mnohé podnety, na ktoré sa rezort odvoláva. Pretože Rada pre mediálne služby za posledné roky nevyhodnotila takmer žiadne pochybenia zákona vysielaním RTVS,“ povedal R. Parák.

Tento zákon je podľa jeho slov napriek proklamovanej profesionalite pripravený amatérsky, nemá obdobu v Európskej únii. „Je pripravený v priamom rozpore s novým európskym nariadením o ochrane nezávislosti médií, ktoré bolo schválené Európskym parlamentom deň po prezentovaní nového zákona ministerstvom,“ uviedol René Parák a dodal, že zámerom zákona nie je zlepšiť verejnoprávne médiá na Slovensku, ale tvrdo ich ovládnuť a potrestať riaditeľa, manažment a zamestnancov za neposlušnosť a nezávislosť.

Vláda navyše podľa poslanca NR SR za SaS Ondreja Dostála opäť typicky ignoruje riadny legislatívny proces. „Ten buď úplne vypúšťa alebo skracuje pripomienkovanie, riadny proces na pôde parlamentu a diskusie obmedzuje všade, kde sa dá. Skrátiť medzirezortné pripomienkovanie je v predloženom materiáli zdôvodnené „naliehavosťou v termíne“, pričom skrátiť pripomienkovanie je možné za presne stanovených podmienok, lenže žiadna z nich nebola naplnená,“ vysvetlil.

 

Strana SaS je otvorená akejkoľvek diskusii o zlepšení fungovania verejnoprávnych médií na Slovensku, no v prvom kroku je absolútne nevyhnutné stiahnuť predkladané znenie zákona v plnom rozsahu. V pripravenej hromadnej pripomienke preto navrhujeme odmietnutie zákona ako celku, riadne MPK bez jeho skracovania, ako aj vypustenie ustanovení, ktoré negatívne ovplyvňujú verejnoprávny charakter RTVS, a teda jej nezávislosť, pluralitu, princíp demokracie a slobodnej tvorby a namiesto toho posilňujú vplyv vládne, resp. politickej moci.