Z verejnoprávnej RTVS chcú spraviť vládnu slúžku

Z verejnoprávnej RTVS chcú spraviť vládnu slúžku Ilustr. foto: RTVS

Hnutie SLOVENSKO odmieta útoky predstaviteľov koalície na RTVS. Vláda okresala rozpočet RTVS, obchádza riadny legislatívny proces a prichádza do skráteného legislatívneho konania so zákonom, ktorým chce vymeniť vedenie RTVS a podriadiť si verejnoprávnu televíziu a rozhlas.

 

„Ministerka kultúry Martina Šimkovičová plní príkazy Roberta Fica a Andreja Danka a z RTVS chce urobiť slúžku vládnej moci,“ povedala bývalá ministerka kultúry Natália Milanová.

Podľa spomínaného zákona už nebude voliť riaditeľa RTVS transparentne pomocou výberového konania NR SR, ale Rada RTVS.
„Rada RTVS bude zložená z vládnych prisluhovačov a tá následne vyberie riaditeľa RTVS. Ten bude nesvojprávnou figúrkou vlády. O tom, čo bude televízia a rozhlas vysielať, bude rozhodovať Programová rada, ktorá bude Radou cenzúry a propagandy,“ upozorňuje Natália Milanová.

Slovensko je súčasťou Európskej únie, kde sa v týchto dňoch schvaľuje Európsky akt o slobode médií, ktorý je v rozpore so zákonom, ktorý prináša do legislatívneho procesu slovenská vláda.

„Odkedy je táto koalícia pri moci, netají sa tým, že sa s RTVS poráta. Rozdeliť telerozhlas si napokon netrúfli, ale vládnu slúžku si z neho chcú urobiť. Verejnoprávne médiá sú jedným z pilierov demokracie a preto urobíme všetko pre to, aby zákon o ich podriadení nebol na vláde schválený,“ dodala Milanová.