Bratislavčania, IKEA pre vás zariadila Prívetivú zónu na vianočných trhoch (FOTO)

Bratislavčania, IKEA pre vás zariadila Prívetivú zónu na vianočných trhoch (FOTO) oto: Ikea

Na návštevníkov vianočných trhov v hlavnom meste čaká tento rok novinka. Spoločnosť IKEA v spolupráci s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) pripravila špeciálnu Prívetivú zónu, ktorá v meste vytvára príjemné miesto na vychutnávanie si vianočnej atmosféry aj mimo ruchu tradičných vianočných trhov. Zóna sa nachádza na Primaciálnom námestí a dopĺňajú ju dva stánky s chutným občerstvením.

Prívetivá zóna umožňuje návštevníkom vianočných trhov v Bratislave prežívať sviatočnú a radostnú náladu uprostred diania, a predsa v komornej atmosfére. Prístup je bezbariérový, preto si pohodovú atmosféru na tomto bezpečnom mieste vychutná naozaj každý. „Prívetivá zóna je príjemným a bezpečným miestom pre všetkých, ktorí majú obavy z priveľkého davu, intenzívnej trhovej atmosféry a potrebujú načerpať energiu v ústraní od ruchu okolia. V zastrešenom a bezbariérovom priestore nájdu komfortné útočisko rodiny s deťmi, seniorky a seniori a všetky zraniteľné skupiny, pre ktoré môže byť pohyb na Hlavnom vianočnom trhu náročný,“ hovorí riaditeľka BKIS Katarína Hulíková.

Priestor zóny je zariadený v škandinávskom štýle. Okrem jednoduchých tvarov a farieb v priestore dominuje veľa drevených a prírodných materiálov, ktoré sú doplnené produktami odolnými voči nepriaznivému počasiu. „Pre väčšie pohodlie návštevníkov používame rôzne druhy sedenia – od vysokých barových NILSOLLE stoličiek cez ľahké stohovateľné stoličky JANINGE až po stabilné drevené lavičky NORRÅKER, na ktoré ľahko vylezú aj deti. V priestore sme zavesili 100 vianočných papierových hviezd STRALA s LED žiarovkami, ktoré svojím teplým hrejivým svetlom zútulňujú celý priestor. Obvod stanu a vianočné stromčeky sú vyzdobené prírodnými tradičnými škandinávskymi ozdobami z kolekcie VINTERFINT a dodávajú celému priestoru naozaj magickú atmosféru,” vysvetľuje dizajnérka IKEA Bratislava Eva Kozárová, ktorá zónu navrhla.

Okrem posedenia a občerstvenia nájdu návštevníci v Prívetivej zóne aj miesto na SWAP – zber a výmenu hračiek a kníh, pričom knihy môžu odkladať do obľúbených knižníc BILLY. Práve táto knižnica v sebe nesie veľké vianočné posolstvo a odkazuje na ďalší spoločný projekt s mestom Bratislava, OLO, Komunálnym podnikom Bratislavy a ďalšími partnermi. V rámci tohto projektu s názvom Druhý život stromčekom apelujú na obyvateľov Bratislavy, aby živé očistené vianočné stromčeky odniesli po Vianociach do mestských ohrádok a dali im tak šancu na opätovné využitie práve vo forme knižnice BILLY. Hračky a knihy, ktoré v rámci zberu a výmeny zostanú po skončení vianočných trhov v Prívetivej zóne, budú vďaka organizácii Úsmev ako dar darované ďalej do náhradných rodín a rodín v núdzi prostredníctvom vianočných balíčkov. Zber hračiek realizuje IKEA aj priamo vo svojom obchodnom dome.

„V IKEA nám záleží na tom, aby sme vytvárali lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Preto sme s radosťou zariadili bezbariérovú Prívetivú zónu, vďaka ktorej prinášame tento rok pokojnú vianočnú atmosféru nielen do domácností našich zákazníkov, ale aj priamo na vianočné trhy v Bratislave. Veríme, že sa Prívetivá zóna s výhľadom na magický Vianočný les stane miestom, ktoré spája,“ dodáva riaditeľka obchodného domu IKEA v Bratislave Lucia Klečková.