Vitali sme sociálnych netvorov pred Úradom vlády

Poslanci hnutia SLOVENSKO dnes pred rokovaním vlády symbolicky pred Úradom vlády SR vítali podvodníkov, ktorí oklamali ľudí a chystajú sa dôchodcom zrušiť rodičovský bonus a nesplniť sľub s vyplatením 13. dôchodkov do konca tohto roka. Od včerajšieho dňa im zaslúžene patrí označenie sociálni netvori.

Predseda poslaneckého klubu SLOVENSKO Michal Šipoš upozornil, že Peter Pellegrini s Erikom Tomášom na svojich predvolebných snemoch, tlačových konferenciách a diskusiách pravidelne sľubovali, že ak budú súčasťou vlády, vyplatia všetkým dôchodcom ešte do konca tohto roka 13. dôchodky v priemernej výške, ktorá sa pohybuje na úrovni 640 eur. „Po voľbách hneď na prvej tlačovke minister práce Erik Tomáš s premiérom Ficom popreli tento sľub a oznámili, že tento rok 13. dôchodok nevyplatia. Títo sociálni netvori chcú navyše zrušiť rodičovský bonus všetkým dôchodcom, ktorí poctivo vychovali svoje deti,“uviedol Šipoš s tým, že navyše ani v roku 2024 nevyplatia sľúbených 640 eur, ale len 606 eur.

Šipoš takisto skritizoval siahanie vlády na 2 % z daní, ktoré ľudia mohli poukazovať ľubovoľným združeniam, ktoré robia záslužné činnosti. „Vláda cynicky núti ľudí, aby si vybrali, či buď dajú svoje dve percentá zo svojich daní rodičom alebo združeniam. Toto sú sociálni netvori. Voličov doslova podviedli a oklamali,“dodal Šipoš.

Podľa člena predsedníctva hnutia SLOVENSKO a poslanca NR SR Júliusa Jakaba minister Erik Tomáš hrubo manipuluje s číslami a klame, že na 13. dôchodok v tomto roku nie sú prostriedky. „Snaží sa urobiť v číslach chaos, aby tomu ľudia nerozumeli. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť potvrdila, že v rozpočte je voľných ešte 1100 miliónov eur. Ak by ten sľúbený 13. dôchodok vyplatiť chceli, peniaze na to majú,“ uviedol Jakab s tým, že Tomáš odporuje sám sebe, keď hovorí, že 13. dôchodky sa do konca roka nedajú technicky vyplatiť, keďže zároveň sľúbil jednorazový príspevok pre dôchodcov, ktorý sa bude vyplácať rovnakou formou. „Dôchodcu s dvomi priemerne zarábajúcimi deťmi táto vláda pripraví na rodičovskom bonuse budúci rok o 470 eur. Navyše svojím opatrením nechajú za sebou spúšť v podobe skrachovaných neziskových organizácií, ktoré sa starajú o choré deti. Je to totálny cynizmus,“ dodal Jakab.

Poslanec NR SR za hnutie SLOVENSKO Rastislav Krátky upozornil, že pomáhať sa nemá na úkor invalidov a odkázaných ľudí. „Robert Fico pokračuje tam, kde začal. Prišiel vykradnúť dôchodcom špajzu, na druhý deň im klope na okno a podáva im marmeládu, ako dobrý sused,“ uviedol Krátky a dodal: „Títo páni si v skutočnosti len predlžujú traumu z 13. dôchodkov, ktoré sľubujú od roku 2010. Hľadajú výhovorky, snažia sa ujsť od svojich sľubov a namiesto profesionality páchajú podvod na ľuďoch.“