Právny štát je na Slovensku v ohrození

Vládne nominácie sú prekročením čiary, ktorá je zárukou, že nám záleží na demokracii a právnom štáte. Nie je to nič iné, ako únos právneho štátu novou vládou, vyhlásila strana Sloboda a Solidarita (SaS) na margo aktivít nových ministrov. Zvažuje preto podanie trestného oznámenia v súvislosti s personálnymi čistkami na ministerstve vnútra, a to s ohľadom na škodu, ktorá môže byť spôsobená štátu.

„Demokraciu a právny štát musíme dôsledne chrániť, pretože momentálne strácajú svoj základ. Príkladom sú nominácie súčasnej vlády. Nominácia Pavla Gašpara na post štátneho tajomníka ministerstva spravodlivosti je neprijateľná. Tento človek je obvinený za krivú výpoveď a zároveň na poľovníckej chate hovoril, že jeho krédom je pomsta. Ďalej minister vnútra namiesto toho, aby rešpektoval funkciu Úradu na ochranu oznamovateľov, postaví policajtov, ktorí ochranu úradu majú, mimo služby. Toto je hrubo cez čiaru a navyše v rozpore so zákonom,“ povedala predsedníčka Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Mária Kolíková s tým, že SaS podporí akékoľvek kroky, ktoré smerujú k ochrane právneho štátu.

Ministerstvo vnútra sa podľa poslanca za SaS Juraja Krúpu stáva ministerstvom pomsty – bývalý policajný prezident Štefan Hamran preradený do Popradu, vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu postavení mimo služby či schválenie Branislava Zuriana na post šéfa policajnej inšpekcie. „Sme svedkami toho, že vláda ide extrémne rýchlym spôsobom ovládnuť štát aj orgány činné v trestnom konaní, pričom sa dá predpokladať, že budú nasledovať ďalšie zmeny. Takýmto spôsobom chcú vytrhnúť z pazúrov spravodlivosti ľudí, ktorí sú im veľmi blízki,“ povedal J. Krúpa.

Konanie novej vlády má jednak personálny, ale aj inštitucionálny aspekt, a teda ide o snahu o spochybňovanie nezávislosti inštitúcií, ktoré hrajú v právnom štáte dôležitú úlohu, upozornil poslanec za SaS Ondrej Dostál. „Úrad na ochranu oznamovateľov sa pritom dostal do právneho poriadku za druhej Ficovej vlády. Počas jeho tretej vlády ho chceli sfunkčniť, aby bola ochrana efektívnejšia a napokon v minulom volebnom období schválila komisia zriadená Pellegriniho vládou podľa ich pravidiel šéfku úradu,“ vysvetlil O. Dostál. Dnes sa však podľa jeho slov ukazuje, že práve tento úrad by mohol zhatiť cestu k rýchlym personálnym výmenám. „Buď vláda úrad ignoruje, porušuje zákon alebo sa chystá oslabiť jeho pozíciu. Na rade môžu byť Špeciálna prokuratúra alebo Špecializovaný trestný súd. Budeme sa ozývať vždy, keď bude dochádzať k personálnym čistkám a keď budú spochybňované dôležité inštitúcie,“ dodal na záver Ondrej Dostál.