Pozor, hrozí, že ceny za telefonovanie a mobilný internet budú vyššie

Pozor, hrozí, že ceny za telefonovanie a mobilný internet budú vyššie Ilustr. reprofoto EK

Hrozí, že ľudia môžu platiť viac peňazí za telefonovanie aj mobilný internet. Upozornila na to Rada pre ekonomický rast strany Sloboda a Solidarita (SASKA), podľa ktorej môže prísť k obmedzeniu vstupu nového hráča na telekomunikačný trh, čím sa zníži konkurencia. Ide o aukciu zostávajúcich frekvencií pre mobilných operátorov, ktorú by mala podľa SASKY riešiť až novozvolená vláda.

Podľa predsedu Rady pre ekonomický rast Jána Oravca rozdá táto aukcia karty na telekomunikačnom trhu na dlhé roky dopredu. „Je dostatok času na to, aby bola aukcia uskutočnená až v roku 2024, keďže súčasné povolenia pre frekvencie exspirujú až v rokoch 2025 a 2026. Nerozumieme preto rýchlosti a snahe vyhlásiť aukciu čo najskôr. Máme za to, že aukciu by mala riešiť až nová vláda, pretože je to otázka významného národohospodárskeho záujmu. Dôvodom je to, že ak ostanú na telekomunikačnom trhu len traja súčasní operátori, ceny sa neznížia, nebude väčšia konkurencia, a tak bude hroziť, že ľudia v konečnom dôsledku budú platiť vyššie ceny za služby. Ak by prišiel ďalší hráč, ceny by sa, pochopiteľne, znižovali,“ vysvetlil J. Oravec.

„Táto plánovaná aukcia môže mať vážny dopad na trhové konkurenčné prostredie. Je robená veľmi narýchlo a preto oprávnene vyvoláva množstvo otáznikov. V prípade, že príde k zamedzeniu vstupu nového telekomunikačného operátora na trh, významne to ovplyvní ceny a poplatky poskytovaných služieb. Nebudú klesať, ako by pod tlakom konkurencie mohli, ale dokonca môžu aj rásť. Ak budeme súčasťou budúcej vlády, urobíme všetko pre to, aby sa konkurencia medzi mobilnými operátormi takýmito administratívnymi úkonmi zo strany štátu neobmedzovala,“ povedal predseda SASKY Richard Sulík.

Podľa člena Rady pre ekonomický rast Mariána Viskupiča sa ďalšia aukcia frekvencií neuskutoční minimálne ďalších 20 rokov, a tak ide o rozhodnutie mimoriadneho významu. „Môže to negatívne ovplyvniť kvalitu konkurenčného prostredia na trhu mobilných operátorov a spôsobiť opätovné zvyšovanie cien tak, ako sme to zažili pred pár rokmi. Snahou regulátora by pritom malo byť otvorenie dvier konkurencii a nie presne opačné konanie. Považujeme za najlepšie riešenie, aby rozhodnutie spustiť výberové konanie pre aukciu frekvencií bolo ponechané až na novú vládu. Správne nastavenie aukcie bude mať totiž vplyv nielen na ceny volaní a dát, ale aj na digitalizáciu, inovácie a ekonomický rast Slovenska,“ uzavrel Marián Viskupič.