World Press Photo vyhrala fotka Palestínky s mŕtvym dieťaťom v náručí (FOTO)

World Press Photo vyhrala fotka Palestínky s mŕtvym dieťaťom v náručí (FOTO)

Víťaznou snímkou tohtoročnej fotografickej súťaže World Press Photo sa stal film smútiacej Palestínky, ktorá drží v náručí telo svojej mŕtvej päťročnej netere zabalenej do bielej látky. Fotograf agentúry Reuters Muhammad Sálim ju zverejnil 17. októbra 2023 v nemocnici v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, oznámili usporiadatelia.

 

V Pásme Gazy na začiatku októbra prepukli boje medzi izraelskou armádou a palestínskym hnutím Hamas. Izrael spustil operáciu v Gaze v reakcii na teroristický útok Hamásu na juh Izraela.

Usporiadatelia súťaže počas slávnostného vyhlásenia v Amsterdame pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia. Od začiatku vojny v Pásme Gazy už zomrelo 99 novinárov a zamestnancov médií, píše s odvolaním sa na ceremóniu Reuters.

Tridsaťdeväťročný Sálim žije v Pásme Gazy, pre agentúru Reuters pracuje od roku 2003. Za svoju prácu už získal ocenenie World Press Photo v roku 2010.

Porota uviedla, že tohtoročná víťazná snímka bola "starostlivo a s rešpektom komponovaná a ponúka zároveň metaforický aj doslovný pohľad na nepredstaviteľnú stratu".

"Mal som pocit, že snímka vystihuje širší zmysel toho, čo sa v Pásme Gazy dialo. Ľudia zmätene pobehovali z jedného miesta na druhé, obávali sa o osud svojich blízkych a táto žena upútala moju pozornosť, ako držala telo malého dievčatka a odmietala ho pustiť," povedal o svojej snímke Sálim, keď bola fotografia v novembri prvýkrát zverejnená.

Porota súťaže tento rok hodnotila viac ako 61.000 snímok, ktoré poslalo 3851 fotografov z 130 krajín. Hlavného víťaza z najlepších regionálnych snímok vyberala globálna porota, na čele ktorej bola hlavná fotoeditorka britského denníka The Guadian Fiona Shieldsová.

Každý z 24 regionálnych víťazov dostane okrem trofeje aj finančnú cenu 1000 eur, ich práce budú zahrnuté v katalógu výstavy, ktorý je distribuovaný po celom svete. Celkový víťaz súťaže dostane navyše 5000 eur a fotoaparát FUJIFILM GFX100 II.

Víťazné fotografie budú od piatku vystavené v kostole De Nieuwe Kerk v Amsterdame, ktorý je miestom korunovácie a svadieb holandských kráľov. Výstava potom poputuje po celom svete, vrátane Londýna, Ríma alebo Berlína.

Vlani sa víťaznou snímkou stala fotografia z rozbombardovanej pôrodnice v juhukrajinskom Mariupole od ukrajinského fotoreportéra agentúry AP Jevhena Maloletku. Ten zachytil smrteľne zranenú tehotnú ženu, ktorú záchranári odnášajú na nosidlách.