Ruský provojnový bloger záhadne zomrel, potom ako zverejnil počty mŕtvych vojakov v Avdijivke (VIDEO)

Ruský provojnový bloger záhadne zomrel, potom ako zverejnil počty mŕtvych vojakov v Avdijivke (VIDEO) Reprofoto Андрій Морозов

Ruský provojnový bloger a poddôstojník ruskej armády Andrej Morozov, známy pod prezývkou Murz, zahynul. Podľa jeho známych išlo o samovraždu, napísal dnes na svojom webe denník Kommersant. Bloger podľa portálu Meduza spáchal samovraždu po tom, čo na neho ruskí propagandisti usporiadali štvanicu, pretože tvrdil, že dobytie východukrajinskej Avdijivky stálo Rusko 16-tisíc vojakov. Ruské ministerstvo obrany sa nevyjadrilo, dodal server.

Murz sa zastrelil, uviedol advokát Maxim Paškov, ktorý sa s blogerom poznal. "V noci sme sa bavili, neboli tam žiadne náznaky," dodal. O Murzovej smrti informovala aj manželka uväzneného ruského nacionalistu Igora Girkina, zvaného Strelkov, ktorý svojho času velil oddielom proruských separatistov na východe Ukrajiny. "Čo najväčšie množstvo ľudí musí vedieť, čo ho (blogera) zabilo," napísala Miroslava Reginská podľa Meduzy s odkazom na posledné Murzove príspevky.

Morozov pred smrťou napísal, že sa zastrelí, a žiadal, aby ľudia kvôli tomu nedržali smútok a aby ho pochovali v neuznanej Luhanskej ľudovej republike, ktorú Rusko anektovalo spolu s ďalšími čiastočne okupovanými ukrajinskými regiónmi. Morozov sa zmieňoval aj o tom, že ho jeho velitelia v utorok nútili odstrániť bližšie nespresnený príspevok.

Podľa niektorých komentárov išlo najskôr o príspevok, v ktorom Murz komentoval dobytie Avdijivky a s odvolaním sa na nemenovaný zdroj písal, že nezvratné straty útočiacich ruských vojsk - teda zabití a ťažko zranení vojaci, ktorí sa už nebudú môcť vrátiť do armády - boli 16-tisíc ľudí. Rusko podľa neho zároveň stratilo tri stovky kusov obrnenej techniky, zatiaľ čo brániaci sa Ukrajinci prišli o päť až sedem tisíc vojakov a stiahli sa na vopred pripravené pozície.

Ruskí propagandisti Murza kritizovali a tvrdili, že jeho vyjadrenia sú klamlivé a ohováračské voči ruskému ministerstvu obrany, upozornila ruská redakcia BBC. Morozov tvrdil, že rozkaz, aby zmazal tento príspevok, bol vydaný na nátlak "politických prostitútok na čele s (moderátorom a šíriteľom ruskej propagandy) Vladimirom Solovjovom". Solovjov sa k tomu nevyjadril.

Bloger zverejnil aj sťažnosť adresovanú hlavnému vojenskému prokurátorovi od nemenovanej delostreleckej jednotky, ktorej príslušníci sa sťažujú na straty, na chýbajúcu rotáciu síl na fronte a na chýbajúcu zdravotnícku pomoc, dodala Meduza.